изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:13 EEST
Македонци в паника след земетресението, някои напускат Скопие    
Новини Стотици граждани остават извън домовете си след земетресението в Македония, а някои напускат Скопие, предава телевизионният канал „Нова ТВ“.  По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението от 15.10 часа (местно време) е било със сила от 5,1 магнитуда по скалата на Рихтер. То разлюля балканската страна часове, след като на територията й бе регистриран трус от 4,4 по скалата на Рихтер.

Трусът от неделния следобед бе усетен в цялата страна, но най-силно бе разлюляна столицата Скопие, тъй като епицентърът му бе едва на няколко километра от центъра на града.
Какво е положението в Република Македония. „Силно”; “Много страшно”; “Продължително и много силно” – това е само част от свидетелски сведения на граждани от столицата на Република Македония. Градът Скопие е само на 5-7 км западно от епицентъра. Оттам някои свидетелстват за попадали от стените окачени предмети, а други за слаби пукнатини по стените вътре в помещения (Евросредиземноморски сеизмологичен център).



Регистрирани са първите щети, след земетресението със сила 5.2, което разтърси македонската столица, предават македонските медии. Електронното издание Нова ТВпубликува фотографии на автомобили, ударени от паднали комини, както и клипове със стоки, съборени от щандовете на скопски магазини. Социалните мрежи в Скопие са публикували снимки от столичния квартал „Железара”, както и от няколко супермаркета в същия район. Според МКД, чест от община „Център” е останала без електричество. Изданието цитира енергийният регулатор, според който се е включила системата за автоматична защита и част от трансформаторите автоматично са се изключили.
МКД съобщава за пукнатини по редица сгради, счупена посуда и съборени картини. Изданието пише, че жителите на Скопие са по улиците и се страхуват да се върнат по домовете си. A1on твърди, че почти целият град се е събрал в парковете, като най-много са семействата с малки деца, които са напуснали високите етажи на жилищните сгради и нежелаят да се приберат. Изданието съобщава за редица щети, регистрирани в магазини в централната част. 
„Плюс Инфо” съобщава за паднали комини и твърди, че земетресението е било усетено и във Велес.

Ужас в Македония, две силни земетресения разлюляха Скопие

Земетресение от 3.9 по скалата на Рихтер е било усетено тази сутрин в Скопие и района на македонската столица, предават всичкимакедонски медии. Минута след първото земетресение е последвал втори трус от 2.8 по Рихтер, пише агенция "Фокус". Първото земетресение е регистрирано в 06.58 часа местно време (07.58 българско време). Според обсерваторията на Природо-математическия факултет в Скопие и Белград, епицентърът е бил на 3 километра югозападно от Скопие и на 2 км дълбочина под земната повърхност. Земните трусове са предизвикали паника сред жителите на македонската столица и са били усетени и в южните части на Косово, включително и в столицата Прищина.

Към Момента няма информация за пострадали и разрушения. Електронното издание „Либертас” съобщава, че са възможни последващи трусове. Изданието подчертава, че земетресението не е било свързано с последните наводнения. Електронното издание „Фактор” цитира ръководителя на института по сеизмология Михаил Гаревски, според който земетресението не е било толкова силно, че да предизвика щети. Според „Радио Свободна Европа”силата на труса е била от 3.9 по Рихтер, а „Либертас” съобщава за 4.4. Според „МКД” епицентърът е бил на 4 километра североизточно от Скопие, в района на село Црешево.

Агенция „Фокус” припомня: На 26 юли 1963 година в 5.17 часа сегашната македонска столица е унищожена от силен земен трус с магнитуд от 6,9 по скалата на Рихтер. Вследствие на него загиват 1 070 души, 4000 са ранени, а над 200 000 души остават без покрив.
Разрушени са над 15 800 административни и жилищни сгради, други 28 000 сгради са сериозно пострадали.
87 държави, сред които и България, оказват помощ на пострадалото население.  http://www.blitz.bg

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

Големите земетресения за последните 110 години

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!


НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ЛЕД ОСВЕТИТЕЛНИ ЛАМПИ И ТЕЛА В МАГАЗИНА И ОНЛАЙ МАГАЗИНА НА "LIGHT VISION"

 

 

 

 


Сходни връзки

Македонци в паника след земетресението, някои напускат Скопие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди