изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:58 EEST
10% РЪСТ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПИПЕР ЗА СТРАНАТА    
НовиниТова заяви пред журналисти в Добрич зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев



„През настоящата година отчитаме 10% ръст в производството на пипер за страната в сравнение с предходната. Увеличение отчитаме в отглеждането на повечето култури.“ Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на изложението на местни производители в гр. Добрич, което е част от кампанията на Министерството „Подкрепяме българското“. Васил Грудев каза още, че политиката на МЗХ е в подкрепа на родното производството и защита на интересите на потребителите, които трябва да правят своя информиран избор. „Нашите производители заслужават подобни инициативи, които им дават възможност, да си предлагат продукцията директно“, посочи зам.-министърът. „По-късата верига производител-потребител дава възможност за защита на интересите и на двете страни“, информира още той. Васил Грудев призова производителите да се обединяват в сдружения, като по този начин ще защитят своите интереси. „Един от механизмите, по които може да се защитят уникалните местни продукти като Добруджански боб и Шабланската чушка е чрез защитените географски наименования“, поясни Грудев и посочи, че стопаните затова трябва да се обединяват.
 „Българското производство има своето качество, а това качество има своята цена. Нашата роля е  да промотираме труда на производителите, за да сме сигурни, че потребителят знае какво консумира и може да направи информиран избор. Ние не се намираме в ситуация, в която можем да действаме ценово върху пазара, крайното решение се взима винаги от потребителя, но той трябва да знае какви са възможностите, ако е забравил какъв е вкуса на българските продукти – да си го припомни и разбира се, трябва да се плати адекватна цена за труда на нашите производители” – заяви при откриването на изложението в Добрич зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. По повод желанието на производителите подобни базари да има не инцидентно, а да бъдат изградени фермерски базари, зам.-министърът коментира, че те трябва да бъдат организирани под егидата на местните власти, а МЗХ да помага в тази дейност.
За групиране и обединяване на земеделските производители призова още Васил Грудев, което да доведе до регистриране на защитено географско обозначение на произвежданите от тях продукти.
Той коментира и размера на субсидиите в зеленчукопроизводството като каза, че за предходните две години е отчетен ръст във всеки от сегментите в бранша. Така например  за производството на пипер има ръст на отглежданите площи с 25% само за тази година спрямо предходната. Според зам.-министъра това се дължи на новата политика на подпомагане с обвързаната подкрепа, при която за миналата година производителите са получили по 200 – 220 лв./дка подпомагане, обвързано с производството. Грудев подчерта, че  колкото повече нараства това производство, толкова повече ще намалява единичната ставка за обвързана подкрепа. „Промените, които направихме през август в обвързаната подкрепа целят насочване на политиката например чрез изключване на определени сектори, които нямат нужда от тази допълнителна подкрепа като орехи и тикви, които направиха сериозен бум в отглеждането, за да насочим повече средства в производството на пипер например, за да се получи по-висока единична ставка. НДТ

 


Сходни връзки

10% РЪСТ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПИПЕР ЗА СТРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди