изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:26 EEST
Майки на деца с увреждания протестираха в Добрич    
Новини„Аз съм родител, не личен асистент“, „Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!“, „Ние не сме просяци. Ние изискваме, защото имаме права!“, „Стоп на геноцида над децата с увреждания!“, „Спрете да се гаврите с нас!“ – това бяха само някои от плакатите, които издигнаха днес майки на деца с увреждания в Добрич. Те излязоха, за да подкрепят националния протест. Събраха се пред сградата на Общината, а след това и пред областна управа.




„Искаме да има отговорност от страна на държавата, тя да се грижи за всички свои деца и лица с увреждания еднакво, да имаме сигурност, че децата ни ще оцелеят“, каза Мирослава Димитрова. Тя е майка на 9-годишни близнаци, единият от които е с увреждания.
Протестиращите настояват за регистър на всички хора със специални потребности. Подобен регистър, в който пациентите ще бъдат записани със степента на увреждания, ще сложи ред в системата и ще гарантира прозрачност във финансовата подкрепа. Димитрова недоумява как правителството твърди, че в България има 26 000 деца с увреждания, след като няма такъв регистър. „Никой не знае колко сме“, каза Димитрова.
Родителите недоволстват срещу ограничената подкрепа от страна на държавата. Те настояват за адекватно и равно финансово подпомагане на всички семейства, отглеждащи лица с увреждания, независимо от възрастта на увредените лица. По думите на Стела Илиева – майка на десетгодишно момиченце с увреждания, те недоволстват и от факта, че им се налага през определен период от време да обикалят държавните институции в търсене на различни програми за подкрепа и да живеят в постоянен страх.
„Не искаме да висим по институции, да молим за програми и да чакаме в страх дали ще бъда личен асистент на дъщеря ми през следващите шест месеца и дали ще получавам някаква сума, како в повечето градове са назначени на 2 часа за 90 лева за това, че отглеждат детето си с увреждания. А, ние в Добрич все още не знаем по каква програма ще бъдем и от 6 месеца сме без доходи. От 6 месеца аз полагам адекватни грижи, отглеждам си детето, работя, а не получавам нищо“, каза Стела Илиева.
За Добрич проблем е също, че няма специализирана клиника и достатъчно специалисти за обгрижване на лица с увреждания – логопеди, психолози и рехабилитатори. Налага се плащане за частна практика или пътуване до друг по-голям град. Мнозина от протестиращите са загубили надежда за промяна и подобряване на грижите от страна държавата.
„Вече е трети протест национален, а ние не сме получили това, което искаме“, коментира Илиева.
Протестиращите заявиха, че не ги удовлетворява решението на Министерски съвет да се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания, като помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането.“Аз съм щастливка, че моето дете сега е на 10 години. Но, когато навърши 18 години, то, което е със  степен на увреждания над 90 %, вече няма да получава тази помощ, а пенсия от   малко над 100 лева. Тогава ще трябва отново да имам сили да изляза по площадите и да се боря за правата и нуждите на детето ми“, каза Илиева.
Тя посочи, че сумата, която е предвидена за деца с увреждания над 90 %, е 930 лева. „Дори сега, когато я изричам, не мога да повярвам, че мога да я получавам. Ние, които сме с деца на възраст под 18 години, можем да благодарим на министъра, че ще ги получаваме тези средства. Но, какво правят майките, чиито деца са на възраст над 18 години. А, за тези, които са с процент на увреждания под 90, средствата падат и те ще получават много по-малко от това, което получават в момента. Какъв е смисълът? Какво да ни удовлетвори?“, пита тя.
„Синът ми сега е на 9 години. Чистичък, добре гледан, усмихнат. Ще получи тези 930 лева, защото има „късмета“ да е с увреждания над 90 %. Но, след 9 години той ще навърши 18 години. Няма да получава 930 лева, а социална пенсия от 129 лева. Питам управляващите с тези 129 лева той ще може ли да си наеме личен асистент, защото майка му не е вечна. Дали ще успее да си наеме такъв асистент, който да се грижи за него, за да изглежда по същия начин – усмихнат и добре изглеждащ“, коментира Мирослава Димитрова.
Когато децата ни навършат 18 години, за нас никой не мисли. Дъщеря ми вече е 20-годишна, а все още ползва инвалидна количка,която получихме през 2002-а, добави Миргюл Зия.
„Моят син е на 24 години. В момента сме на тази мизерна пенсия, която държавата ни дава. Няма значение дали детето е на 2, 5 или 20 години. Дори грижите за по-голямо дете с увреждания се увеличават, разходите – също. Моят син има нужда от количка за 13 000 лева. Как да му я взема с пенсия от 200 лева, данъка ли да платя, да го нахраня ли? Искаме пари за бъдещето на децата ни и да не ги делят по възрастова граница, защото те продължават да са деца и след като навършат и 20, и 50 години. Държавата ни унищожава. Как може да делят децата с увреждания на малки и големи. При 100 % нелечима болест с придружител оцеляваме с 200 лева. Това е нечовешко. Живеем в свободна държава в Европейския съюз. Нека този, който определя тези неща, да дойде ида оцелява с тези 200 лева. Ние се чувстваме в затвор в собствената си държава, в собствения си дом“, сподели друга май.
С протестиращите се срещнаха кметът Йордан Йорданов и заместникът му по Хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.
 


Сходни връзки

Майки на деца с увреждания протестираха в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди