изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:46 EEST
КЗП ЗАПОЧНА ПРОВЕРКИ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН    
ОбществоВчера Комисията за защита на потребителите в присъствието на медии стартира проверки в търговските обекти, продаващи стоки за предстоящата учебна година.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов припомни, че миналата година експертите на Комисията пресякоха опити да се продават бележници и лични карти на завишена цена. „Доста от търговците, които през миналата година бяха уличени в нелоялни търговски практики, са си взели поука, но ние сме длъжни да се убедим, че това ще бъде така през цялото време, в което тези кампании ще бъдат активни”, казва Маргаритов. В проверките участие е взела и министърът на образованието и науката Меглена Кунева, добавят от пресцентъра на КЗП. Тя призовава родителите да внимават с покупката на стари бележници, които се разпространяват в търговската мрежа. „Продават се бележници, които не са за тази година. Обръщам внимание, че в новите вече няма графа "Забележки". Тя е заменена с "Отзиви и информация. В нея преподавателите ще нанасят своите препоръки, забележки и похвали”, заяви Кунева.
Вчера проверката е установила, че кампанията от миналата година и превенцията дават своите резултати, макар нарушения все още да се срещат. При един от проверените обекти КЗП се натъкнала на търговец, изложил бележници от миналата учебна година, въпреки че отричал пред проверяващите, че са предвидени за продажба. При същия търговец е установено и нарушение от миналата година – да се продават бележниците и личните карти само в комплект с подвързии, което представлява нелоялна практика и съгласно закона се наказва с глоба до 30 000 лв.
„Следим и качеството на ученическите стоки – анонсите за т.нар. анатомични раници, както и за дрехите и обувките за по-малките ученици. Има европейски стандарти за безопасност. Обект на нашите проверки е и истинността на намаленията и промоциите, които съпровождат тази кампания. При установяване на нелоялна търговска практика санкцията може да достигне до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв., ако ние констатираме, че това нарушение е извършено повторно”, добави Маргаритов. Той коментира, че все по-актуално е и онлайн пазаруването, като съветва да се търсят актуалните помагала и документи. НДТ
 


Сходни връзки

КЗП ЗАПОЧНА ПРОВЕРКИ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди