изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:33 EEST
Откри се паметникът на войните от Шеста пехотна дивизия в с. Градини    
НовиниС тържествена церемония се откри паметникът на войните от Шеста пехотна Бдинска дивизия, загинали в боевете за Добруджа през Първата световна война в околностите на с. Градини на 13 септември 1916 го.  На събитието присъстваха много гости, сред които кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и заместник кметът Георги Георгиев. В словото си пред жителите на с. Градини кметът изтъкна, че с откриването на този, както и на другите паметници в общината, се увековечава геройският подвиг на войните по бойните полета на Добруджа и така децата  ще се учат на патриотизъм.


Панихида в памет на загиналите войни отслужи отец Тодор, а слово за Първата световна война и битката край с. Градини представи Цветелина Христова – директор на Исторически музей.
    Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от присъстващите жители и гости на селото.
    В рамките на проявата по тържественото откриване на паметника Туристическо дружество „Добруджанец” организира поход „По стъпките на героите от Първата световна война”. Участниците в него също положиха цветя в знак на признателност пред геройското дело преди 100 години.
   
    Изграждането на паметника е включено в Областния план за отбелязване на 100 годишнината от боевете за Добруджа на Трета българска армия през Първата световна война 1916 год. и в Културния календар на Община Генерал Тошево за 2016 год. Проектът е реализиран и финансиран със средства от общинския бюджет. Изработката на плочата и поставянето е дело на Христо илиев – член на Съюза на художниците – гр. Добрич. Текстът , изписан на нея, е съгласуван с Радослав Симеонов – директор на „Военно гробище” – Добрич.
 


Сходни връзки

Откри се паметникът на войните от Шеста пехотна дивизия в с. Градини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди