изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:39 EEST
Приключи последния за това лято лагер на За Земята „Предизвикай се да компостираш“    
НовиниВ началото на есента изпратихме последните летни дни на морето, където освен със слънчеви лъчи се заредихме със знания за компостирането, както на теория, така и на практика.




Младежкият лагер „Предизвикай се да компостираш“, организиран от екологично сдружение „За земята“ се проведе от 15 до 18 септември в  екоцентъра на варненската организация Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) в с. Езерец, община Шабла. В лагера се включиха общо 15-тина участника, като преобладаваща част бяха младежи от Варна, Пловдив и София.
Благодарение на нашите домакини и лектори имахме възможност не само да научим надълго и нашироко повече за компостирането, но и да се включим в направата на различни видове компостери.  Наученото споделихме и с децата от средното училище в град Шабла. С помощта на микроскоп малките и по-големите ентусиасти  имаха възможността да видят и да се „запознаят“ отблизо с цял един микросвят, за който много рядко се замисляме, a oще по-рядко виждаме - този на органичните отпадъци или на нашия жив боклук. Заедно с децата и младежите от лагера се заехме да превърнем отпадъка в ресурс и храна за почвата и  построихме компостер за цялото училище подарък от екологично сдружение За Земята. За компостера след  лагера ще се грижат учениците. На тях остава задачата да предадат наученото на своите съученици, приятели и дори родители. За новата придобивка ще стане дума и  в часовете по биология, увериха ни учителите от училището. Ние от За Земята пък се ангажирахме да продължаваме да предизвикваме поддържаме интереса на любопитните деца  в училището.
По време на лагера научихме кои са най-подходящите компостери за града и село. Участниците имаха възможност сами да си направят, украсят и вземат вкъщи по един домашен компостер от подръчни материали,  който  освен лесен за правене, се оказа и лесен за ползване. Разбихме съществуване митовете, че компостерите миришат и не са подходящи за малки закрити пространства. Напротив, правилно направени, всеки може да си компостира даже в собствената си стая.
 


Сходни връзки

Приключи последния за това лято лагер на За Земята „Предизвикай се да компостираш“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди