изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:16 EEST
СЕЛО КОЧМАР УВЕКОВЕЧИ ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ ОТ КОЧМАРСКАТА БИТКА    
ОбществоВ честванията , посветени на 100 годишнината от Добруджанската епопея, намери своето място и тервелското село Кочмар.Там хората още пазят паметта и препредават разказите на дедите си – разкази за кочмарската битка, станала в полето между селата Кочмар и Карапелит.






Затова точно читалището в с.Кочмар бе мястото, на което се постави паметна плоча.На нея е изобразен ордена „За храброст” . „За храброст“ е висш български орден, даван в Царство България и Република България. Той е най-почитаният български орден, вторият по старшинство в Царство България и четвърти по старшинство в Република България. Съществува от 1880 г. до настоящия момент, с прекъсване от 1946 до 2003 г.На плочата е гравиран и надпис, който напомня, че на трети септември 1916 г. в землището на с.Кочмар части на Първа конна дивизия под командването на генерал Иван Колев са извоювали една от най-големите победи за българското оръжие през Първата световна война.
На тържеството бе отслужена заупокойна молитва в съслужие от двама свещеници.Слово на признателност поднесоха кмета на Община Тервел и  заместник областен управител на Област Добрич – Сали Феим.Душите на присъстващите бяха докоснати от думите, съдържащи се в едно впечатляващо силно  есе – това на Мирослав Ставрев,  ученик от клуб за автентичен фолклор с ръководител Г-жа Росица Стратиева.На откриването на паметната плоча присъства Г-н Костадин Костадинов, директор на Регионалния исторически музей в гр.Добрич. Венци и цветя поднесоха представители на организации и граждани от Община Тервел.Община Тервел отпечата и разпространи специален брой на вестник „Тервел”, посветен на Кочмарската битка и всички известни факти, свързани с нея.
Заключителния етап на честванията на героите в Община Тервел предстои през месец октомври.Тогава ще бъдат наградени участниците в общинския конкурс „Да помним героите на Добруджа” , което ще стане паралелно с  гостуването в Тервел на  деца и учители от родния край на генерал Иван Колев , взели участие в конкурса на Община Тервел.
 


Сходни връзки

СЕЛО КОЧМАР УВЕКОВЕЧИ ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ ОТ КОЧМАРСКАТА БИТКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди