изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:43 EEST
ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ НЕ НАМАЛИ ДАНЪКА ЗА ТАКСИТАТА    
Новини Местните парламентаристи одобриха решение за дългосрочен дълг, за да приключи проекта за депото, но отрязаха предлагания размер на краткосрочен заем


Информация за изпълнението на бюджета на Община Добрич за полугодието на 2016 година при на заседанието си вчера Общинският съвет. Уточненият план по приходите и разходите към 30-ти юни тази година е в размер на 48 989 189 лв., за държавни дейности – 28 029 261 лв. и за местните дейности – 20 959 928 лв. Усвоените трансфери за държавни дейности към дадения период са в размер на 14 587 803 лв.  От тях обща субсидия и други трансфери за държавни дейности от централния бюджет са 14 185 947 лева, получени целеви трансфери 401 856 лева. За полугодието на 2016 година е усвоена обща изравнителна субсидия за местни дейности от ЦБ в размер на 1 611 100 лева (50 % от уточнения годишен план), средства за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в размер на 23 325 лева (75 % от уточнения годишен план) и целева субсидия за капиталови разходи 15 050 лева (3,26 % от уточнения годишен план). Изпълнението на данъчните приходи е в размер на 4 179 788 лева, което е 64,35 %  спрямо годишния план. Изпълнението на неданъчните приходи, без внесените в държавния бюджет данък върху добавената стойност и други данъци върху продажбите и получените безвъзмездно помощи и дарения от страната и чужбина е 5 992 612 лева, което е 49,13 % спрямо годишния план.
Изпълнението на разходната част на бюджета за полугодието на 2016 година е  22 350 245 лева, в т.ч. за делегирани от държавата дейности – 13 472 393 лева, за местни дейности – 8 427 019 лева и дофинансиране на държавни дейности с местни приходи – 450 833 лева.
Община Добрич ще поеме дългосрочен дълг, за да приключи проекта за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Тя ще изтегли кредит от 1 760 618 лева от Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ, който ще погаси до 2021 година. Средствата са необходими, за да може общината като водеща по европейския проект да издължи направените разходи от общини-партньори, поясни заместник-кметът Елка Димова. На община Тервел трябва да бъдат възстановени близо 1 292 000 лева за изграждането на претоварна станция, а на община Добричка - около 469 000 лева за строителството на довеждащ път до депото.
По проекта, който се финансира от оперативната програма "Околна среда", са наложени финансови корекции за около 4 100 000 лева, съобщи кметът Йордан Йорданов. По думите му корекциите са заради съкратените срокове при обявяването от предишната кметска управа на обществена поръчка за избор на изпълнител на депото. Кметът допълни, че общината обжалва решението за финансовите корекции, но не може в кратки срокове да поеме другите задължения по проекта.
Общината е получила авансово плащане в размер на 5 105 805 лв. От тях след междинно плащане по проекта в края на миналата година са възстановени 4 млн. лв. Остава дължима сума в размер на 1 105 805 лв. След приключил процес на верификация общината тя трябва да възстанови по банковата сметка на ОП „Околна среда“ 2007-2013 г. сумата от 1 422 718 лв. също и натрупаната до момента лихва. Освен това Община град Добрич като бенефициент по проекта дължи на две общини партньори суми за извършени от тях разходи за изпълнение на проекта. На Община Добричка дължи сумата 468 756 лв., на Община Тервел – 1 291 860 лв. В деловодството на Община град Добрич са постъпили писма от двете общини с искане за издължаване на сумите. За да бъдат изплатени сумите по задълженията Община град Добрич ще сключи договор за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД, по силата на който ще поеме дългосрочен общински дълг. От собствени бюджетни средства през тази година ще се изплащат само лихвите от усвоения дълг и такси, съгласно ценовата политика на Фонда
Регионалното депо за твърди битови отпадъци край добричкото село Стожер, което бе въведено в експлоатация през 2015 година, обслужва 225 населени места. В обекта са инвестирани 39 000 000 лева.
След продължителен дебат бе решено Общината да сключи договор за краткосрочен банков кредит за предоставяне на публични услуги при временен недостиг на средства и изплащане на просрочени и текущи задължения при изпълнение на бюджета за тази година.
Към момента изпълнението на данъчните и неданъчни приходи към края на месец август е в рамките на планираните постъпления за годината. Освен това не се очаква преизпълнение на годишния план на приходите. Установено е, че за осъществяване на дейностите в разходната част до края на годината и за изплащането на задължения за храна в детските градини и Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) се налага актуализация на бюджета и осигуряване на допълнителни средства. Във функция „Образование“ средствата са в размер на 253 000 лв. и са необходими за изплащане на просрочени задължения за доставка на хранителни продукти към 31-ви август 2016 година. Също средства са необходими за осигуряване на отопление на детските градини през есенно-зимните месеци до края на тази година. При годишен план 331 506 лв. отчет към месец август 289 153 лв. остатъкът до края на годината е 42 353 лв. при месечен разход средно 36 000 лв. Във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ средствата са основно за покриване на разходи за вода, ел. енергия и природен газ, за заплащане на разходите за храна и други текущи разходи за услуги в ЦНСТ.
След много дебати съветниците одобриха само част от предложения дълг - до 414 000 лв. при първоначално предложени 800 000 лв. Изрично бе посочено, че средствата са за обезпечаване на разходи само на целодневни детски градини, обединени детски заведения и Центрове за настаняване от семеен тип, като отпаднат сумите за изкърпване на уличната мрежа, стадион „Пионер“  и за възстановката по случай 100 години от Добричката епопея.
Предложението за двойно намаление на данъка за такситата след две гласувания бе отложено за следващата сесия. Предложението на кмета Йордан Йорданов бе годишният данък върху таксиметров превоз на пътници да бъде намален на 300 лева. Съветниците определиха през юли този данък да бъде 590 лева. След приемане на текстовете от наредбата, представители на таксиметровите превозвачи изразиха недоволство с определения размер на данъка. Твърдят, че той не е съобразен с доходите и оборотите им за годината и може да доведе до  фалит на много от тях. Те дават за пример градове като Пловдив, Стара Загора, Перник, Търговище и др., където размерът на данъка върху таксиметровия превоз на пътници е приет в минимални размери или 300 лева. В аргументите си за намалението на данъка кметът Йордан Йорданов посочва, че според изследване на Института за пазарна икономика за социалното и икономическото състояние на областите в България, за 2015 г., показателите за брутния вътрешен продукт, доходите и заплатите в област Добрич са по–ниски от средните в страната. „Недопустимо е  таксиметровите превозвачи в общината, които имат доходи под средните нива за страната, да заплащат висок данък върху таксиметровия превоз на територията на общината”, посочва той.
Въпреки обясненията на кмета, че с отлагането на решението, няма да бъде спазен срокът 30 септември за вземане на такова решение, то не бе прието. Стана ясно, че други големи градове са преразгледали решенията си  и са намалили налога, а с налог от  590 лв. Добрич се нарежда сред гладовете с най-висок данък.
Съветниците решиха още такситата в Добрич да работят при минимална тарифа 0,75 лева и максимална - 1,20 лева, за километър пробег през деня, предлага кметската управа. В общината смятат, че трябва да се запази непроменена и нощната тарифа - от 0,85 лева до 1,30 лева. В общината към септември са издадени 373 разрешителни за таксиметрови услуги, посочват от кметската управа. НДТ
 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ НЕ НАМАЛИ ДАНЪКА ЗА ТАКСИТАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди