изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:57 EEST
ЕК ОТМЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ТЪРГОВИЯ НА МЛЯКО И МЕСО ОТ БЪЛГАРИЯ    
ЗемеделиеЕвропейската комисия (ЕК) отменя наложените на България ограничения за търговия с охладено месо и мляко. Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения, може да се търгува с мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни, съобщи Българската агенция за безопасност на храните. Когато млякото е предназначено за хранене на животни, условието е да преминало термична преработка, за да се намали рискът от евентуално предаване на вируса.

Припомняме, че до момента в изпълнение на Решение на ЕК относно някои защитни мерки срещу болестта заразен нодуларен дерматит в България бяха наложени някои ограничения за търговия и транспорт на едри преживни животни и продукти от тях. Беше наложена забрана за движение към други държави членки и трети страни на ваксинирани живи животни, забрана за движение към други държави членки на говеда на възраст под 6 месеца, които не са ваксинирани, а са родени от ваксинирани майки.
Една от забраните не допускаше търговия с държави членки или трети страни на прясното месо. Допускаше се търговия с месни продукти, произведени от прясно месо, при условие че са били подложени на високотермична преработка и са придружени от официален здравен сертификат. Млякото и млечните продукти също трябваше да се подлагат на пастьоризация.
Съгласно новата правна рамка мляко, млечни продукти и коластра могат да се търгуват свободно без ограничения. В случай, че те се използват за храна на животни, следва да преминат термична преработка, за да се намали рискът от евентуално предаване на вируса на болестта.
Отменят се и ограниченията за търговия на прясното месо и месни продукти и те ще могат да се търгуват свободно.
Новото Решение позволява свободно движение на ваксинирани живи животни от неинфектирани зони, където не са констатирани огнища, включително и област Добрич.
Новата правна рамка позволява значително да се намалят индиректните загуби на български животновъди, месо- и млекопреработватели. НДТ


 


Сходни връзки

ЕК ОТМЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ТЪРГОВИЯ НА МЛЯКО И МЕСО ОТ БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди