изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:10 EEST
Експерти: Пекин иска Ирина Бокова да поеме ООН (обзор)    
По света Ирина Бокова ще бъде фаворитката на Пекин за ръководител на ООН, след като генералният секретар Бан Ки Мун напусне поста в края на тази година, коментират китайски анализатори в статия за в. “Саут чайна морнинг пост”. “Нейната сила не се ограничава само до пола или произхода ѝ. Нейният опит в ръководството на ЮНЕСКО - международна организация, а не нация - ѝ дава повече неутралност и надеждност”, казва пред изданието Ян Цзевей, специалист по международни организации към университета “Ухан”. По тази причина на Бокова се гледало като на човек, който няма да действа в интерес на някоя конкретна държава.

 Тя също така има предимството на топлата връзка както със САЩ, така и с Русия, допълва Ян Цзевей. Професор Чжан Гуейхун, изпълнителен директор на Центъра за изследвания на ООН към университета “Фудан”, заяви, че ЮНЕСКО поддържа добри отношения с Пекин по време на годините, в които Бокова го ръководи. “За Пекин ще е по-комфортно да си сътрудничи с познат лидер”, допълва той. Междувременно стана ясно, че в ООН Ирина Бокова е обсъдила въпросите на междукултурния диалог с премиера на Китай Ли Къцян, съобщи БГНЕС. “Китай е един от нашите най-сериозни партньори с 43 обекта, вписани в списъка на световното наследство, 38 вписани в нематериално наследство и 10 института под егидата на ЮНЕСКО. Имаме едно много интензивно сътрудничество. Разговаряхме за културния диалог и толерантността, Пътя на коприната и запазването на културните ценности, засегнахме почти всички важни въпроси от дневния ред на ООН”, каза Бокова. В Ню Йорк Бокова е имала среща и с външния министър на Русия Сергей Лавров, с когото е обсъдила изборния процес за шеф на ООН, информира ТАСС. Според руското външно министерство на 20 септември двамата дипломати са провели кратка среща. “В хода на разговора беше обсъден процесът по подбор на ръководител на световната организация”, посочва съобщението. ТАСС припомня, че Бокова е сред кандидатите за поста генерален секретар на ООН и че Москва настоява да се спази ротационният принцип и новият шеф на ООН да е от Източна Европа. С Ема Уотсън защитиха равенството на половете Приоритета за равенството на половете Бокова защити заедно с британската актриса Ема Уотсън при представянето на доклад за достъпа на момичетата и жените до университетите. На събитието в ООН присъстваха ръководители на 10 водещи световни университета. Ема Уотсън, която бе звезда от поредицата “Хари Потър”, е посланик на добра воля на ООН за правата на жените. “Овластяването на жените и момичетата е глобален приоритет на ЮНЕСКО, това е моя абсолютна цел на всички нива, във всички общества”, каза Ирина Бокова. Българската кандидатка за ООН участва и в среща в музея “Метрополитън” в Ню Йорк, посветена на опазването на културното наследство на религиозните малцинства. Освен нея основните речи бяха произнесени от френския президент Франсоа Оланд и американския вицепрезидент Джо Байдън.
www.24chasa.bg

  1. Андрей Райчев яростно захапа режисьора Евгений Михайлов и го нарече "задник" заради Бокова и ООН
  2. Билдербергите спускат Кристалина за шеф на ООН (обзор)
  3. AFP: Ирина Бокова е предпочитаният от Москва кандидат за поста генерален секретар на ООН
  4. Слух от Брюксел: ГЕРБ залага на Кристалина за президент?
  5. Ирина Бокова е и кандидатът на САЩ
  6. От последния час: Външно номинира Ирина Бокова за генсек на ООН
  7. БЪЛГАРСКА ПРОСТОТИЯ: Кристалина Георгиева поведе скандална война срещу Ирина Бокова за шеф на ООН
  8. Есклузивно в БЛИЦ: Изненада! Николай Младенов може да прецака и Ирина, и Кристалина за ООН
  9. Кристалина Георгиева ще съди в. "Галерия"
  10. Правителството освободило съпруга на Ирина Бокова от ЕБВР
  11. Официално: Ирина Бокова е утвърдена за генерален директор на ЮНЕСКО за още 4 години

 


Сходни връзки

Експерти: Пекин иска Ирина Бокова да поеме ООН (обзор) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.13 секунди