изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:50 EET
МИНИСТЪР ВАСИЛЕВА: ПРОЕКТЪТ ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ НА ДОБРИЧ Е МНОГО ВАЖЕН    
НовиниЕкипите на Общината и на Министерството на околната среда и водите полагат усилия, за да се случи проектът за водния цикъл на Добрич, защото това е много важен проект, каза пред журналисти министър Ивелина Василева, която бе гост за празника на града.


Тя посочи, че проектът е във финалната права на фаза „оценка“. Очаква се до 14 октомври да бъдат внесени документите в окончателната им преработка, за да се приключи с оценката на проектното предложение и да се премине към подписване на договора за безвъзмездно финансиране. Паралелно с това Общината вече възлага обществените  поръчки за финансиране на дейностите, за да не се губи време.
„С него ще бъде модернизирана ВиК мрежата на Добрич, ще бъде разширена канализационната система, ще бъде изградено модерно пречиствателно съоръжение за отпадъчните води“, каза Ивелина Василева. Според нея, най-важният компонент, е, че чрез този проект ще бъде рехабилитираната водоснабдителната мрежа на града, която е в тежко състояние, предвид спецификите и това, че се черпят води дълбоко от недрата на земята, загубите са в много големи обеми. „Те са близо 85 % и няма друго населено място, където загубите на вода да са толкова големи. Това, естествено се отразява на качеството на ВиК услугите и на цената на водата. Надяваме се, че ползите от този проект да са видими за всички граждани на Добрич и да доведат до подобряване на стандарта на живот на хората и стабилизиране на ВиК мрежата“, каза още министър Василева.
Относно финансовата корекция на проекта за регионалното депо за твърди битови отпадъци в Добрич, тя подчерта, че няма никакви резерви по отношение на това, че изграденото съоръжение в Стожер е една от най-модерните, добре управлявана система, която постига целите, заложени в екологичното законодателство. „Няма проблем със самата тръжна процедура, а в конкретния случай той е свързан със съкратени срокове, което е отчетено като липса на достатъчно добро транспониране на европейското законодателство в българското“, каза още министър Василева. Тя подчерта, че правителството подпомага общините, като осигурява възможност за ползване на безлихвени кредити от Министерството на финансите, чрез фонд ФЛАГ и търсене на варианти, за да облекчим бюджетите на общините. „Наясно сме с тежестта. Напълно осъзната е необходимостта да се търсят варианти и решения, за да се подпомогнат общините“, каза още тя. НДТ

 


Сходни връзки

МИНИСТЪР ВАСИЛЕВА: ПРОЕКТЪТ ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ НА ДОБРИЧ Е МНОГО ВАЖЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди