изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:48 EET
Тайните на сръбската скара    
Кулинарни Сръбската кухня е разпространена почти във всички части на Европа, но вероятно е най-известна със своята скара, която може да очарова всеки. Това е и причината в Сърбия вегетарианците да се броят на пръсти. Образно казано, разбира се, пише gotvach.bg.

Най-голямата тайна на сръбската скара са нейните подправки, както и фактът, че повечето сръбски специалитети се приготвят на жар и то за кратко време. Освен това пикантният или дори откровено лютият им вкус е това, което отличава сръбската скара от всички останали. Ето защо тук ще разбулим тайните по приготвянето на някои от най-известните сръбски месни деликатеси, приготвяни на скара:

Плескавица
Традиционната сръбска плескавица се приготвя от смесени телешко и свинско месо, най-добре в равни части. Добавя се съвсем малко сланина, за да стане по-сочна. Важен фактор за вкуса ѝ е при смесването на каймата тя да бъде мината през месомелачката няколко пъти. Така плескавицата е по-крехка и не е жилава.
Характерна добавка за плескавицата, освен черен пипер и сол, са и ситно нарязаният лук илютите чушки или лют червен пипер. Истинските сръбски плескавици се правят с 2 глави лук на около 500- 600 г кайма и поне 2 ситно нарязани люти чушлета.
По желание можете да добавите и малко настърган кашкавал, както и подправки катокимион и чубрица. След омесването на каймата, тя трябва да престои поне 3 часа, за да поемат добре всичко аромати.

Плескавица в було
Приготвя се като обикновената плескавица, но всяка плескавица се увива в агнешко було. Тя, както и обикновената плескавица, се приготвя на жар.

Чевапчичи
Казано на прост език, това са сръбските кебапчета. Това, което ги прави по-различни от тези, които познаваме, са подправките. Към каймата се добавят сол, черен пипер, сода, чесън, кимион, червен пипер и лук. За предпочитане е лукът да е червен. Чевапчичите се пекат за много кратко време, за да се запазят сочни.

Ущипци
Името им идва от това, че от предварително приготвената кайма се щипва, слага се в дланта и после месото се хвърля на скарата. А самата кайма се приготвя от свинско месо, лук, пушен кашкавал, пушен бекон, сол и черен пипер.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Тайните на сръбската скара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди