изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:25 EEST
Ученици от Шабла ще събират отпадъци в компостер    
НовиниДоброволци от екологично сдружение „За Земята“, заедно с ученици, конструираха в двора на шабленското средно училище "Асен Златаров" дървен компостер за органични отпадъци.

В него ще се събират всички растителни (сухи листа, окосена трева) и хранителни отпадъци от училището. По този начин органичният боклук ще се превръща в хумус, полезен за почвата, а няма да отива на сметището.
Ден по-рано учениците се запознаха детайлно с процеса на компостиране благодарение на презентацията на Димо Стефанов от ферма за компост „WasteNoMo“.
Компостерът е подарък за училището от екологично сдружение „За Земята“ по проект "Училище за устойчивост и активизъм". А поставянето му беше част от лагера "Предизвикай се да компостираш", който се проведе в екоцентъра на варненската организация ОЦОСУР в с. Езерец.
Това е първа стъпка от съвместната работа на сдружение „За Земята“ и Община Шабла за намаляване на отпадъците чрез подхода „Нулеви отпадъци“.
Органичните битови отпадъци са ценен ресурс, който трябва да влезе в природния цикъл. А вместо това ежедневно тонове от този ресурс отиват на сметищата, където започват да гният и да отделят огромни количества вредни газове.
Отделянето на органичните отпадъци от останалия боклук води до 35-40% намаляване на боклука ни, а в същото време е изключително полезно за градината ни.
Всяко домакинство може да се справи с кухненските и градинските отпадъци, като си направи собствен домашен компостер в двора или на терасата.
В следващите месеци във вестника ще представяме кратки статии с практически насоки за компостиране.


 


Сходни връзки

Ученици от Шабла ще събират отпадъци в компостер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди