изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:08 EEST
НОВ ПРОЕКТ ЩЕ ПЕСТИ ПО 169 MWH ЕНЕРГИЯ ЗА ГОДИНА В ДВА ОБЩИНСКИ ОБЕКТА    
НовиниОбщина Добрич представи напредъка по проект „Енергийна ефективност в отоплителните инсталации на ДГ №10 „Слънчице” и Комплекс за социални услуги в град Добрич“



Детска градина и Комплекс за социални услуги в Добрич ще спестяват по над 169 MWh енергия за година след подобряване на ефективността в отоплителните инсталации на сградите. Това стана ясно на пресконференция на екипа по проекта вчера.
Проектът черпи финансов ресурс от 415 000 лева по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщиха от общината.
Около 90 на сто от строително-монтажните работи в двата общински обекта вече са свършени и предстоят 72-часови проби на съоръженията, информира ръководителят на проекта инженер-енергетикът Елена Анастасова. Детската градина "Слънчице" ще има нова абонатна станция и вътрешна отоплителна инсталация. В Комплекса за социални услуги, в който се помещават пет социални заведения - защитени жилища и центрове за деца и възрастни с увреждания, средата за обитаване също ще стане по-комфортна. В сградата са подменени котли и ще влезе в експлоатация нова отоплителна мрежа. С обновяването в двете сгради общината ще икономисва за година по 25 800 лева, а спестените въглеродни емисии за същия период ще достигат близо 62 тона.
В рамките на проекта, в който общината си партнира с норвежката асоциация "Norsk Energi", специалисти са почерпили опит от енергийния мениджмънт в скандинавската страна.
Община Добрич представи днес напредъка си по изпълнението на проект „Енергийна ефективност в отоплителните инсталации на ДГ №10 „Слънчице” и Комплекс за социални услуги в град Добрич“. Екипът, изпълняващ дейностите включва инженерите Елена Анастасова и Гроздан Илиев от отдел „Инфраструктура и околна среда“ към общинска администрация. Проектът се осъществява по Програма  BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана от „Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство” 2009-2014. Това е факт въз основа на подписан меморандум между България и Исландия, Лихтенащайн и Норвегия. Програмата включва 4 грантови схеми и цели намаляването на парникови емисии с 35 хил. т. въглероден диоксид чрез иновативни технологии за ВЕИ и въвеждане на енергоефективни решения в сградите. Основата цел е подмяна на съществуващи  и /или изграждане на високоефективни отоплителни системи в общински и държавни сгради, използващи конвенционални горива или ВЕИ. Основно изискване за избраните сгради е да имат вече изпълнени основни мерки за ЕЕ – подменена дограма, изолация на стени и покрив и др. Приоритетни са сгради със социално значение – детски заведения, домове за хора с увреждания. 32 общини са одобрени с подобни проекти насочени изцяло за изграждане на отоплителни инсталации. Програмен оператор на Програма  BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” е Министерство на енергетиката. Стойността на проекта  е  415 001, 78 лева като продължителността му е 18 месеца. Изпълнението му трябва да приключи до 18 февруари 2017 г.  Партньор на Община Добрич е Норск Енерги - Осло, Норвегия, с когото е подписано споразумение за експертен обмен на знания и опит, консултантска дейност и обучения. Основните дейности включват ремонт и оптимизиране на отоплителните инсталации в две общински заведения със социален характер - Детска градина 10 "Слънчице" и Комплекс за социални услуги. Целта е повишаване на енергийната ефективност в двете общински сгради чрез обновяване на локалните отоплителни инсталации в тях. Инженер Анастасова коментира, че до момента строително-монтажните работи са изпълнени почти на 90 %. Тези дейности включват подмяна на котел на газово и течно гориво, изграждане на нова абонатна станция и вътрешна отоплителна инсталация на ЦДГ №10 "Слънчице", както и оптимизиране на отоплителната инсталация в Комплекс за социални услуги чрез подмяна на котли и нова отоплителна мрежа. Очакваните резултати са подобрен комфорт на обитаване в сградите, намалени бюджетни разходи за отопление и електроенергия, минимизирани разходи за експлоатационна поддръжка на енергетичните съоръжения и повишена информираност за ползите от прилагане на мерки за енергийна ефективност: -спестена енергия 169,123 MWh/год.,спестени въглеродни емисии 61,68 CO² т./год. и спестен финансов ресурс 25 800 лв./год.
Чрез изпълнението на такива проекти Община Добрич изпълнява поетите ангажименти към Европейската инициатива Споразумение на кметовете, която има за цел до 2020 г. да: намали с 20% ЕЕ; намаление  20% дял на ВЕИ в енергийния микс, намаление с 20% на въглеродния двуокис; намаление с 20% разхода на енергия и намаление с 10% енергоемкостта на обществения транспорт.   НДТ

 


Сходни връзки

НОВ ПРОЕКТ ЩЕ ПЕСТИ ПО 169 MWH ЕНЕРГИЯ ЗА ГОДИНА В ДВА ОБЩИНСКИ ОБЕКТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди