изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:08 EET
ЩЕ РАЗШИРЯТ И РЕНОВИРАТ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ АЛБЕНА    
Екология В рамките на този програмен период по ОП "Околна среда" ще се реновира и разшири пречиствателната станция за отпадни води Албена,стига общините и ВиК операторът да подготвят проект. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която вчера посети пречиствателната станция в Балчик, а след това и тази между Албена и Кранево, която обслужва освен курорта и редица селища в долината.

Тя сподели, че на север от Варна съоръженията не са реновирани, като добави, че в предходния програмен период са били изпълнени редица проекти по Южното Черноморие. "Знаете, че вече подписахме договор с кмета на Варна и предстои модернизация и разширяване на пречиствателна станция в Златни пясъци. Има средства и ние сме готови да финансираме проекти за пречиствателни станции, подадени от ВиК операторите, общините. В Балчик съоръжението, което бе изградено по ИСПА, ще бъде довършено. Предстои да се модернизира и осъвремени и пречиствателна станция за отпадни води Албена. Състоянието на съоръжението е важно, тъй като се касае за курортно селище и това е един от гарантите за чиста околна среда, което е добър имидж за страната ни като туристическа дестинация" - каза министър Василева.



Тя сподели, че ПСОВ Албена е строена през 1986 г. и до момента не са извършвани никакви ремонти. Предвид, че станцията обслужва не само курорта, а и част от селищата в долината, екоминистърът заяви, че съоръжението се нуждае и от разширение. "Предприети са предварителните стъпки. В момента тече етап от изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване и ние сме готови да финансираме проекти на ВиК операторите. В този програмен период с предимство ще са проекти за обекти на територии с над 10 хил. население" - каза още Василева. Тя изрази надежда, че при най-добро стечение и работа реално дейности по реконструиране на пречиствателната станция могат да стартират през 2018 г. Василева посети пречиствателната станция, където детайлно бе запозната с възможностите на съоръжението и проблемите.
Преди това министър Василева сподели, че по проект на община Балчик с национално финансиране по ПУДООС ще бъде направена липсваща канализация в Оброчище и колектор към пречиствателна станция Албена, като добави, че проектът е на стойност 1.5 млн. лв. НДТ


 


Сходни връзки

ЩЕ РАЗШИРЯТ И РЕНОВИРАТ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди