изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:58 EET
КМЕТЪТ ЗАТЯГА КОНТРОЛА НА УЛИЧНИТЕ РЕМОНТИ    
НовиниДупките вече се изкърпват по нова технология, съобщи Йордан Йорданов




През изминалата седмица започна ремонтът на уличната мрежа в града, като ремонтните дейности започнаха от периферията и улиците, където повече от 25 години не е имало каквито и да е ремонтни дейности и процеси – пътя за зала „Добротица“, „Балик“, „Дружби“, „Добротица“. Самите дупки се изкърпват по нова технология. Не се изрязва дупка по дупка, а фирмата се старае да обхване всичко до здрав асфалт за да може кърпежът да издържи повече време. Това съобщи пред журналисти кметът Йордан Йорданов.
„Има гаранционни условия, които в повечето случаи са две години. Направихме усилия да върнем лентата назад и да видим как до момента се е отчитала рехабилитацията на пътната мрежа. Това, което установихме, е, че с една обобщена ведомост по улици – е указана площта, която е асфалтирана, тонаж, профилиране, фуги и т.н. , но никъде не е упоменато коя дупка е изкърпена, за да може след това общината, като възложител, който изразходва парите на данъкоплатците, да си търсим правата, когато има нужда от отстраняване на дефекти и спазване на гаранционните условия.
До момента не се е знаело къде точно е била асфалтирана дупката, в гаранция ли е или не“, обясни кметът.
След много разговори, дори и с фирмата изпълнител, е решено да се следват стандарти, които са заложени от АПИ. В тях, освен обобщената справка, са описани дупките с квадратурата. Така, сега, при необходимост от възползване от гаранционните условия, ще се знае въпросната дупка кога е направена и, ако повредата възникне в гаранционния срок, фирмата-изпълнител има ангажимента да отстрани проблема. Това е нов вид контрол, който ще упражняваме, за да сме сигурни, че имаме адекватна поддръжка на уличната мрежа. До момента такова нещо не се е правило. Описвала се е само квадратурата, без да се знае коя дупка е била повредена. Отсега нататък ще е така. Мисля, че е един добър метод за контрол и прозрачност за това как се харчат парите на данъкоплатците“, заяви кметът.
Той допълни, че за три седмици фирмата-изпълнител ще успее да приключи с ремонтните дейности. „Затова ни трябваха допълнителни средства, за да продължим поддръжката на уличната мрежа. В крайна сметка, това е с което разполагаме . Имаме още десетина дни работа, за да успеем да ремонтираме най-належащите улици в целия град. Заложили сме доста улици. Парите – 700 000 лева, няма да стигнат за всички, но се мъчим, колкото е възможно да покрием по-голямата част. Парите през годините никога не са били достатъчни за голям вид ремонтни дейности. Но, аз се надявам, че с новия бюджет за 2017 г. ще бъдат заложени малко повече пари. Отделно ще можем да искаме допълнително средства от Министерски съвет за капиталови разходи. Предстоящият воден цикъл също е предпоставка. Средства по водния цикъл ще влязат в употреба за ремонт на улици, които са разкопани над 50 %. Линейната част, която ще бъде подменена по проекта за воден цикъл, е 86 км, а линейната мрежа в града е над 200. Така че ние ще търсим допълнително средства за цялостна рехабилитация на града“, каза още Йордан Йорданов. НДТ
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ ЗАТЯГА КОНТРОЛА НА УЛИЧНИТЕ РЕМОНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди