изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:43 EET
БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ЗА ГОРЕЩИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ПФТС "ДОБРУДЖА" В ПОРТУГАЛИЯ    
Култура "Нямаме думи да изкажем възхищението си от горещите изпълнения на нашите прекрасни Българи - бъдещето на България, които запалиха сърцата на всички зрители, бяха въодушевени и имахме най-много ръкопляскания от всички участващи групи". Това пише в благодарствено писмо до кмета на Добрич Йордан Йорданов семейство Караиванови от португалския град Виана До Кастело. Поводът е турнето, което имаше там представителна фолклорна танцова студия "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

В писмото сънародниците ни споделят още: "Говорихме и ние с други представители на Общината, които са много възхитени, учудени и доволни от живия уникален манталитет на Българския дух, който запали и събуди флегматичната Португалия. Сега познаха къде е малката България, която е много богата духовно, културно, уникално интелигентна, която може да даде много на света..." Семейство Караиванови изказва надеждата, че добричките изпълнители отново ще им гостуват.
,
Младите танцьори от ПФСТ "Добруджа" участваха в Международен фолклорен фестивал в португалския град Виана До Кастело от 23 август до 10 септември, разказа за НДТ Стоян Господинов. Организатор на международната проява е ИОФФ - Институт за организиране на фолклорни фестивали. Във фестивала освен добричките изпълнители са участвали школа за музика и танци "Де Майорка" от Палма де Майорка, Фолклорен университетски ансамбъл от Грузия, Университетски танцов ансамбъл от Кения, "Фолклор Куруму" - състав от Турция, съставен от съдии, юристи и прокурори. Фестивалът бе на изключително ниво, гостуваха само стойностни състави, сподели Стоян Господинов. Той разказа, че ПФСТ "Добруджа" е била най-аплодирана и определена за бижу на международната проява. Младежите от Добрич са представили танци от всички фолклорни области на страната. По думите на Господинов, те се възприемали изключително добре независимо дали са добруджански или шопски, бързи или бавни. Освен представянето им във Виана До Кастело почти всяка вечер, добричките таланти са имали преди обед концерти в социални домове. "Това бяха много трогателни срещи, след концертите не искаха да си тръгваме, правеха си снимки с децата, искаха им дивидита. Промениха ни графика и оставахме да обядваме в социалните домове", разказа главният художествен ръководител. Танцьорите ни са имали и концерти в съседни градове. Закриването на фестивала е било в механа с 2 500 места в малко съседно градче, където са се представили всички участници. Билетите са били изкупени месец преди това. Това бяха срещи, които ще останат в съзнанието на всеки, раздялата беше много трогателна, всички плакаха, разказа Стоян Господинов. За Виана До Кастело разказа, че градът е определен от ЮНЕСКО за третото най-красиво място в Европа, тъй като е на океан, на много голяма река и на планина. Той е 80-хиляден и за него се казва, че е най-бързо развиващият се град в Португалия - много от комуникациите се обновяват, изграждат се нови промишлени зони.
След участието им в Международния фолклорен фестивал танцьорите от ПФСТ "Добруджа" са си направили страхотна екскурзия, организира от главния художествен ръководител. Те са посетили Милано, Ница, Монпелие, Барселона, Сан Себастиян, Тулон и Венеция. НДТ



 


Сходни връзки

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ЗА ГОРЕЩИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ПФТС "ДОБРУДЖА" В ПОРТУГАЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди