изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:08 EET
СЛАДКОДУМНИЯТ РАЗКАЗВАЧ ЦВЕТАН ПЕШЕВ ГОСТУВА НА ДОБРИЧЛИИ    
КултураЛитературна среща с Рада Въртунинска и Цветан Пешев, организирана от регионална библиотека "Дора Габе" и Сдружението на писателите в Добрич, се проведе в библиотеката. Поводът за срещата бе премиерата на книгата на Рада Въртунинска „Друг поглед към литературната биография на Цветан Пешев”. Новото изследване представи поетът Сашо Серафимов, който е редактор на изданието.

Гости на проявата бяха приятели, почитатели на авторите, както и читатели на библиотеката. Културната институция представи на вниманието на публиката библиотечни документи от Цветан Пешев и материали за него, част от които предоставени от личната библиотеката на Рада Въртунинска.
Сашо Серафимов представи изданието, чийто автор определи като „аристократ на духа” и сподели, че тя ни припомня едно позабравено име в българската литература, а изследването нарече - словесна реабилитация на писателя Цветан Пешев. По думите на Серафимов „Рада Въртунинска прави свой собствен роман за произведенията на Цветан Пешев, в лек, четивен стил, който същевременно е и много емоционален”. Хумористичният сборник „Коза ли е, риба ли е“ е провокирал Рада Въртунинска за напише „Друг поглед към литературната биография на Цветан Пешев”, а писателят обеща на публиката да издаде „Коза ли е, риба ли е“ 2.
Гостът на библиотеката Цветан Пешев разказа с много чувство за хумор преживявания от своето минало, срещи с творци от различни държави при пътуванията си, спомени за атмосферата в някогашния Толбухин, когато е бил в нашия град. За себе си Цветан Пешев сподели: „Бил съм сам, но никога не съм бил самотен, защото имам своите спомени. Винаги съм търсил суматохата, там, където се случват нещата”.
За литературната биография на Цветан Пешев авторката Рада Въртунинска споделя: „Ръководейки се от схващането, че биографията е историческо съчинение и за нея е задължителна достоверност на историческите факти, в процеса на работа установих, че за да бъда перфектна в ползването на данни за битието му, за отношенията му с писатели и дейци на културата, трябва да изляза от анонимността на своето изследване и да ползвам автентични сведения от самия източник, гаранция за правдоподобност. Въпреки съпротивата му, успях да го склоня да надзърне в текста, да уточни дати и моменти, свързани с професионалната му дейност, както и да редактира някои части. Така бяха избегнати неточности, недоразумения и пропуски". НДТ


 


Сходни връзки

СЛАДКОДУМНИЯТ РАЗКАЗВАЧ ЦВЕТАН ПЕШЕВ ГОСТУВА НА ДОБРИЧЛИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди