изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:30 EET
И В ДУРАНКУЛАК ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ГЕРОИТЕ-МЪЧЕНИЦИ НА ДОБРУДЖА    
ОбществоПаметна плоча с имената на жителите на с. Дуранкулак, станали жертви на румънските репресии в лагерите в Молдова през 1916-1918 г., е открита в края на септември, съобщава вестник „Изгрев“. Тя е издигната пред кметство Дуранкулак, благодарение на помощта на Колю Киров, Веселин Йорданов, Спас Георгиев, УС на ЗКПУ „Дуранкулак”, Живко Спасов, Община Шабла.

Имената на загиналите от Дуранкулак всеки може да види и да се преклони пред тяхната саможертва: Ангел Мартев, Дянко Тодоров, Енчо Тодоров, Желязко Петров, Недю Ангелов, Ангел Недев Ангелов, Никола Славов, Панчо Атанасов, Атанас Панчев Атанасов, Петко Георгиев, Петко Мокрев, Петко Шопов, Петър Георгиев, Петър Пенев, Стоян Митков. Имената на останалите герои, загинали в молдовските лагери, ще бъдат дописани в паметната плоча. Призоваваме ви да станете дарители на каузата.
При откриването на плочата отец Атанас призова да се помолим за душите на загиналите българи. Деца от ОУ „Св. Климент Охридски” с. Дуранкулак изнесоха кратко слово в памет на жертвите на румънските репресии.
Инициаторът на идеята за поставянето на паметната плоча – Колю Киров, каза: „Станалото не може да се квалифицира другояче, освен като доктрина на държавен тероризъм и първоначален фашизъм”.
Радостин Мирков, автор на книгата „Кървавата бразда на Добруджа”, проследяваща в дълбочина репресиите, сподели, че когато е подготвял книгата е било трудно да се пише за тези събития, но той е поел този риск.
Георги Балабанов представи своето есе за отвлечените през 1916 г.
Цветя пред паметната плоча поднесоха: председателят на Общински съвет Шабла д-р Йорданка Стоева, представители на Община Шабла, кметът на с. Дуранкулак Веселин Йорданов, секретарят на НЧ „Дружба 1898” Николинка Георгиева, Колю Киров, Радостин Мирков, Георги Балабанов, ученици и колективът на ОУ „Св. Кл. Охридски”, ЗКПУ „Дуранкулак”, жители и гости на Дуранкулак. НДТ
 


Сходни връзки

И В ДУРАНКУЛАК ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ГЕРОИТЕ-МЪЧЕНИЦИ НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди