изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:01 EEST
Премиерът Борисов към кметовете: Не се чувствам гост при вас и вие не сте гости при мен    
Новини„Не се чувствам гост тук и вие не сте гости при мен”. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към членовете на Националното сдружение на общините в България, които участват в ХІ годишна среща на местните власти.


В изказването си пред тях той ги запозна с вижданията на кабинета за предизвикателствата и проблемите пред страната, с полаганите от държавните институции усилия за преодоляването им и за възможностите, които създават правителствените политики за подобряване на живота в различните населени места.
Като най-голям проблем премиерът посочи миграционната криза в Европа с всички нейни последствия за България – отделянето на значителен финансов и човешки ресурс за удържане на натиска по границата, допълнителните средства за издръжка на мигрантите в страната, напрежението в районите, където се създават миграционни центрове.
Борисов отново посочи, че докато не се спрат войните, решение на проблема няма да има и именно затова е призовал държавите, от които зависи постигането на мир – САЩ и Русия, да постигнат съгласие. Като стъпка в правилната посока министър-председателят посочи постигнатото съгласие на заседанието на Европейския съвет в Братислава за затваряне на външните граници и създаването на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, която започна работата си от България вчера. Но дори да бъдат разположени „граничар до граничар, докато проблемът съществува в размирните държави, докато войната върви, това няма да е решение“, категоричен беше Борисов. Той отбеляза значението на пълноценното действие на споразумението по миграционните въпроси между ЕС и Турция, както и доброто сътрудничество с властите в южната ни съседка, довело до намаляване на натиска по българо-турската граница.
Друго следствие от миграционната криза в Европа, с пряко отражение върху българските общини, е недостигът на средства в бюджета на ЕС заради отделяното значително финансиране за справяне с миграционните проблеми. „Конфликтите между членовете на Европейския съвет вече са видни. Нарушиха се основни принципи на ЕС… В Европа няма пари вече. Кохезията, макар и да не се говори гласно, леко по леко върви към закриване. Знаете, как се работи по проектите – с т. нар. финансови корекции, и те се връщат в бюджета на ЕС. И отиват за мигрантската криза. България води много умерена и проевропейска позиция, изпълняваме си ангажиментите. Отделяме голям ресурс за прехраната и за мигрантите в бежанските центрове. Така че, до този момент това не ни се е отразило, но искам да сте изключително прецизни в изпълнението на европейски проекти”, предупреди министър-председателят.
Като много силно приходно перо в бюджета премиерът Борисов определи борбата с контрабандата. Той посочи, че съвместните действия на институциите в противодействието на незаконното производство и разпространение на цигари, хранителни стоки, фалшиви пари са донесли 3,7 млрд. лв. допълнително в бюджета. Това е позволило освен да се разплатят стари дългове по корупционни схеми и сделки в миналото, без да бъдат усетени от хората, но и да се отделят средства за саниране, социални плащания, образование.
Бойко Борисов подчерта усилията на държавата да отделя допълнително средства и за общините и отбеляза, че близо 90% от тях са получили финансиране от кабинета за важни инфраструктурни и социални проекти. Според премиера, повечето хора не правят разлика между това за кои пътища отговаря общината и за кои - държавата. „Но няма и смисъл. Ние просто трябва да ги направим”, е мнението на министър-председателя.
Той посочи, че приоритет ще бъде строителството на магистрала „Хемус” и развитието на Северна България. „За Търговище, Разград, Търново, Севлиево, Габрово, Плевен „Хемус“ е жизнено важна за бъдещото икономическо развитие”, подчерта Борисов.
Премиерът обърна особено внимание на националната програма за саниране на жилищата и насърчи кметовете към по-голяма активност. „Има кметове, които бяха по-бързи и които успяха да убедят обществото, въпреки безобразните лъжи, че ще им бъдат отнети апартаментите, или ще се увеличат данъците. Например, в Търговище няма нито един блок, а в Смядово шест са готови, в Благоевград са санирани над 60 санирани блока. В тези блокове живеят хора от всякакви партии. Това е абсолютна социална политика”, подчерта министър-председателят като отбеляза, че благодарение на програмата битовите сметки на хората намаляват наполовина и на практика блокът става чисто нов.
„Искам максимална активност по темата. Да не почнете: кметът на Благоевград е от ГЕРБ, затова те имат. Никога не съм ви делил като кметове. В Кърджали видях готови към 90-100 блока. Много хубава програма и тя не дели хората. Възползвайте се от нея, защото е чист подарък към тях”, каза премиерът.
Той призова за повече смирение и мъдрост. „Много вярвам на всички вас, а и хората ви вярват, щом са ви избрали. Нека да полагаме максимално усилия в борбата с корупцията и контрабандата, максимално внимание към българските и чуждестранните инвеститори, защото създават работни места. Нула процента инфлация, над 3% ръст на икономиката, ръст на чуждестранните инвестиции, 7% безработица… От февруари-март сме на излишък – за първи път от златните времена 2006 г., когато в света имаше колкото искате пари. Надявам се в това отношение да положим усилия всички ние, за да си пазим държавата“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

 


Сходни връзки

Премиерът Борисов към кметовете: Не се чувствам гост при вас и вие не сте гости при мен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди