изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-03 @ 03:59 EEST
ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕДИ ЩЕ СЕ ДВИЖАТ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ДУНАВ    
ЕкологияПредстои създаването на мрежа от електрически велосипеди, които туристи и жители ще могат да използват, за да се движат в трансграничния регион на България и Румъния. Мрежата се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014 - 2020 г.". Проектът започна през февруари 2016 г. и трае две години.

В него ще вземат участие общо 32 града от двете страни на Дунава. Сред 16-те български града са Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Свищов, Мездра, Лом, Монтана, Силистра и Видин. До март 2017 г. ще се очаква да бъдат доставени всички 120 велосипеда за българската страна, обясни пред "Капитал Daily" Евтим Стефанов, изпълнителният директор на Агенция за регионално развитие и Бизнес център – Видин, която е водещ партньор по проекта.
Стойността на проекта е 762 хил. евро, от които над 647 хил. евро са от Европейския фонд за регионално развитие. Доставчикът на електрическите велосипеди от българска страна е фирма "Инфинити Уейк паркс". Във Видин ще има 20 велосипеда, а в останалите големи градове, участващи в проекта, ще са по 10. В по-малките градове, например Свищов, Мездра, Лом и Балчик, ще има по пет велосипеда.
От румънската страна ще участват градовете Констанца, Крайова, Александрия, Гюргево и др.
В рамките на проекта 32-та участващи града ще бъдат оборудвани със станции за електрически велосипеди, като у нас те ще са общо 35. Освен в населените места, откъдето ще могат да се взимат велосипедите, станции ще бъдат поставени и в други - Никопол, Елена, Кнежа и т.н. С колелата ще може да се изминат между 50 и 70 км, като се разчита на електрическата батерия.
Целта на проекта е обвързана с няколко приоритета от програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - "Добре свързан регион" и "Зелен регион". Планират се промоционални събития - турове и фестивали, които да популяризират електрическото колоездене като устойчив начин за индивидуална мобилност. През 2017 г. се планират фестивали в по-големите градове от трансграничния регион, за да се промотира услугата и дейността.
Общият бюджет на програмата ИНТЕРРЕГ е 258.5 млн. евро, от които средствата от Европейския фонд за регионално развитие са над 215 млн. евро. Засега са одобрени 35 проекта, 23 от които са в процес на изпълнение. НДТ


 


Сходни връзки

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕДИ ЩЕ СЕ ДВИЖАТ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ДУНАВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди