изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:39 EEST
СПАСЯВАТ С ХРАНИ ПРИЮТА ЗА БЕЗДОМНИ МЪЖЕ    
ОбществоЧленове на фейсбук групата „Майките в Добрич” са се обединили около идеята да помогнат на живеещите в приюта за бездомни мъже към фондация „Ръка за помощ”, за да изкарат по-леко зимата.

В приюта, където спасение от студа намират бездомни мъже, имат нужда от различни хранителни продукти. Ръководителят на Центъра за временно настаняване Александър Иванов сподели, че мъжете от центъра през лятото са отглеждали собствена продукция и са си произвели боб, картофи, краставици, домати, тиквички. За зимата са си осигурили освен боб и картофи, също и различни туршии – кисели краставички, домати, тиквички.
Сред продуктите, които са им необходими, за да изкарат зимата, са различни пакетирани храни, сред които леща, ориз, олио, захар, консерви с грах, зелен боб, пастет, брашно, бисквити, вафли и др.
Мъжете от приюта ще са благодарни и ако дарители им помогнат с месо, тъй като фризерите в приюта вече са почти изпразнени. Приютът се издържа само от дарения. Затова си позволяват месни ястия най-много веднъж седмично. Най-много използват кайма, тъй като, освен за ястия, могат да я употребяват и за приготвяне на сандвичи за закуска. Биха били благодарни за пилешки бутчета или друго месо.
„Момчетата нямат претенции за месото. Ще сме доволни също, ако получим кайма и колбаси”, сподели Иванов.
Това, което е лукс за тях и присъства по-рядко в менюто им, дори и от месото, са десертите. От предишно дарение имали бисквити, с които си притотвили бисквитена торта, но запасите вече са привършили. Затова ще са благодарни за продукти, с които да приготвят и десерти. Иванов обаче е категоричен, че не би искал дарителите да харчат излишни пари за компоти и сладка от магазините, където са много скъпи. Той ще е благодарен, ако дарители, които имат излишни домашно приготвени компоти и сладка, ги дарят за приюта, за да се осигурят десерти за живеещите в приюта.
Александър Иванов обясни, че за живеещите в приюта има осигурени дрехи и обувки. Надява се, че осигурените 2,5 тона дърва ще са достатъчни.
В момента в приюта са настанени четирима бездомници на възраст между 55 и 62 години. Всички имат заболявания – прекарани инсулти, коксартроза, невропатии и др. Очаква се  със застудяването на времето капацитетът на приюта да бъде зает напълно.
Центърът е изграден от фондация „Ръка за помощ” в предоставена от Общината къща. Финансирането му не е по проект или от друг източник, а само от дарения. Затова, всеки, който има желание да помогне, е добре дошъл. Той може да се свърже и с фондацията на тел. 058 592 212 или да отиде направо в Центъра за временно настаняване по ул. „Шипка” 5а /недалеч от Езикова гимназия/.
Вече са обявени два обекта, където желаещите могат да предоставят хранителни продукти за мъжете в приюта – в магазинна ул. "Кирил и Методий" 25 „БАКАЛИЯТА” /пресечката на улиците  „Св. Св. Кирил и Методий”  и „Ген.Колев”, както и в магазин „Конфетка” на центъра /срещу блок "Пирин", до бар "Медуза"/. НДТ


 


Сходни връзки

СПАСЯВАТ С ХРАНИ ПРИЮТА ЗА БЕЗДОМНИ МЪЖЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди