изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-10-05 @ 10:07 EEST
ДВЕ МОБИЛНИ ИЗЛОЖБИ ГОСТУВАТ В ГЕН. ТОШЕВО /снимка/    
ИсторияДнес от 14 часа в Историческия музей в Генерал Тошево ще се открият мобилните изложби „Те защитаваха честта на България“ на РИМ–Бургас, и „Трета българска армия и освобождението на Северна Добруджа от румънска окупация в картички и снимки (1916–1918) на РИМ– Добрич.

Първата изложба е посветена на годишнина от Балканската война и е свързана с най-голямата победа на българската армия по време на тази война – победата при Одрин. Целта на изложбата е да се покаже отново историята на войната, историята на обикновения войник, историята на генерала и всички онези стотици хиляди, които проявяват героизъм преследвайки една справедлива и оправдана кауза. Основните моменти са представени чрез богат снимков и текстови материал в осем табла. Началото е свързано с мобилизацията на българската армия, обявяването на манифеста, снимки на генералитета. Един от акцентите е участието на Бургаския 24 пехотен черноморски полк в тежките сражения при Лозенград, Бунархисар, Булаир и Чаталджа. Не са забравени и героите от полка като ефрейтор Иван Неделчев Арабаджиев, който успява да плени турското знаме при атаката на Люлебургас-Бунархисар. За проявената смелост той е награден с орден „За храброст”.
Втората изложба на РИМ–Добрич, е конкретно насочена към бойните действия в Северна Добруджа и присъствието на българската армия в продължение на две години в този район. Картичките и снимките са дарени от добричкия общински съветник Младен Матеев. Те са около 80 на брой, като на тях могат да бъдат видени героите, участници в боевете на Добруджанския фронт. Част от фотографиите и картичките представят войнишки паметници в Северна Добруджа, снимки на български офицери в Тулча и Браила, на войници край манастира „Кокош”, на генерал Колев, на военен парад в Тулча на български полкове и други. Изложбата съдържа и броеве на вестник „Дунав” – орган на Дунавската армия, и отделни броеве на списание „Отечество”, даващи информация за събитията на Добруджанския фронт 1916–1918 г.
Мобилните изложби са включени в Културния календар на Общината по повод отбелязване на 100 години от боевете в Добруджа и ще гостуват в Исторически музей–Генерал Тошево, един месец. НДТ


 


Сходни връзки

ДВЕ МОБИЛНИ ИЗЛОЖБИ ГОСТУВАТ В ГЕН. ТОШЕВО /снимка/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди