изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:50 EEST
КРАСИМИР СТАНЕВ: ВЛИВАНЕТО Е ВАЖНО ЗА ИНВЕСТИЦИОННАТА НИ ДЕЙНОСТ    
Новини По-бързо вземане на решения с по-малко разходи, много по-оперативно – до това ще доведе вливането на „Албена инвест холдинг” в „Албена” АД, за което вчера взеха решения общите събрания на двете дружества. Това коментира пред журналисти Красимир Станев – изпълнителен директор на „Албена” АД и председател на Надзорния съвет на “Албена инвест – холдинг” АД.


„Важно е, че ще се концентрират на едно място всички финансови средства, които са необходими в периода, в който влизаме ние – на едно много активно инвестиране в материалната база на туризма - курортен комплекс „Албена”, „Бялата лагуна” и ВС „Приморско”, обясни той.
Досега нещата са били разпределени в две големи холдингови дружества – „Албена” и „Албена инвест холдинг”. Свободните средства са били в АИХ, а то самото не е било в състояние да осъществява активна инвестиционна дейност, бидейки встрани от самата туристическа дейност. „Докато „Албена” АД, което имаше и има нужда от много големи инвестиции през следващите няколко години за подобряване на базата, трябваше да получава тези средства на кредит от АИХ. Този процес беше бавен, труден. В голяма степен нашето законодателство създаваше допълнителни затруднения. Вливането на практика ще реши всички тези проблеми. Ще опрости схемата за управление, много по-бързо ще се вземат решенията”, допълни Красимир Станев. От гледна точка на отговорностите той заяви, че не може да се говори за размиване или прехвърляне на отговорността. Напротив, и досега отговорността се е водела от ръководството на Албена АД и то ще продължава да я носи, подчерта той.
На въпрос защо именно сега се пристъпва към тази мярка, той обясни, че е можело да се направим и преди няколко години, но тогава компанията е била в етап, в който са били ограничени изключително много инвестиционните проекти, предвид кризата, която започна в света през 2008 г. „Ние от 2010 до 2014 година имахме изключително малки годишни инвестиционни програми. Те не налагаха това необходимо привличане на финансовите средства на АИХ. Нещата бяха в едно много бавно русло се движеше нашият инвестиционен процес. След миналата година, когато отчитаме, че конюнктурата е доста по-добра, особено в развитието на туризма в региона, и особено за България, ние започнахме една много амбициозна инвестиционна програма. Тя ще бъде през следващите 4-5 години факт всяка година. Това налага да направим това вливане, за да можем да разполагаме свободно и ефективно с всички свободни финансови средства. И самото наличие на активи в едната и другата компании ни създаваше проблеми в тяхното бързо раздвижване. И ние установихме в началото на тази година, че имаме доста активи, които банкерите наричат „токсични” или такива, които не ни носят достатъчно приходи. Сега с това вливане ще имаме възможност много бързо да ускорим тяхното превръщане във финансови средства или други възможности за развитие на нашата материална база”, коментира още Красимир Станев.  Той допълни, че сложната досегашна структура е обърквала част от акционерите, които не са знаели акциите им в кое дружество се намират – дали в Албена АД, в Албена инвест холдинг или Албена холдинг. В резултат на това голям процент от акционерите на АИХ не са получавали дивидентите си , защото се обърквали от кое дружество кога къде се изплащат. „Сега за акционерите ще е ясно, че когато Албена АД дава дивиденти, те ще получават дивиденти в съотношението, което предвижда вливането”, каза К. Станев. Той подчерта, че една бонова книжка с 25 акции от АИХ се превръща в 5 акции от Албена АД.
След вливането Албена АД става с 600 милиона лева активи.
„Де факто при нас започва работа по преструктуриране, сериозна ревизия на всички активи, на изчистване на активи, които са абсолютно безнадеждни, на инвестиране другаде, където могат да се получи добра възвращаемост. Във всички случаи това явление, ние като ръководство на АИХ и на Албена е в полза на бъдещото развитие на  Албена. Нашата цел е фирмата да се развива успешно и да ес развива в интерес на клиентите ни, на нашите акционери и в интерес на цялото общество”, каза още Красимир Станев. НДТ

 


Сходни връзки

КРАСИМИР СТАНЕВ: ВЛИВАНЕТО Е ВАЖНО ЗА ИНВЕСТИЦИОННАТА НИ ДЕЙНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди