изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:59 EEST
ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО КАТО ОПЦИЯ ЗА ЗАЕТОСТ И РАЗВИТИЕ /СНИМКА/    
Образование        Предприемачът е човекът на бъдещето. Така винаги се е гледало на хората с напредничаво мислене и смели идеи. Самият термин предприемачество означава процес на развитие на нови дейности, чиято цел е да се реализират определени възможности за просперитет.
Предприемачът днес се възприема като работодател, който регистрира индивидуално или в съдружие собствена фирма. Той е загрижен както за собственото си благополучие, така и

за доброто на хората, които ангажира да повярват в неговите идеи и да ги превърнат в свои.



Начинът, по който предприемачите творят днес, много напомня за начина, по който писателите са творили десетилетия наред. От друга страна, писателите и днешните предприемачи споделят и някои личностни характеристики, които според мен са:
         - Иновативно мислене - писатели  и предприемачи често успяват да видях това, което не всеки вижда. Успяват да си представят онова, което не всеки може да си представи. Мечтаят за новото и различното.
         - Абстрактно мислене - виждат по-глобалната картина на нещата. Чувстват. Представят си и визуализират друг, по–различен свят.
         - Целеустременост; Решителност - никога не спират, докато не постигнат целта си. Било то написването на дадено произведение на изкуството или създаването на даден продукт.
        - Смелост - не се страхуват да кажат или направят това, което смятат за правилно.
И последната характеристика, която за мен е ако не на първо, то поне на второ място по важност:
    - Силната емоционалност - и предприемачите, и писателите „горят” в това, което правят.
     С толкова много прилики (но и разлики все пак),  дали можем да кажем, че предприемачите са мечтателите?! Че са писателите на 21-ви век!? Или пък, че предприемачеството е вид изкуство!? Разбира се! Делото на предприемачите води страната до доста голямо икономическо и умствено развитие. Тяхната дейност прави всичко възможно за стимулиране икономическата мисъл на населението с цел подобряване на неговото благосъстояние.
         Фундаменталната цел на всяко предприемачество е развитие и подобряване на качеството на живота на хората, а това качество се характеризира с десетки икономически, социални, екологични, санитарно-химични, етични, нравствени, и други показатели. Всичко, което прави живота на хората по-добър, по-продължителен и по–сигурен допринася за повишаване качеството на живота на  човека – това най-висше творение на природата и обществото - Човекът-гражданин и творец.

Арма Вълова – 17 г., СУ „Й. Йовков“, Тервел


Предприемачеството е стартиране на ново предприятие или обновяване на вече създадено. Предприемачът е работодател, който регистрира индивидуално или в сдружение собствена фирма. Предприемач може да стане всеки един от нас. Всеки, който „излиза на пазара”, купувайки или продавайки стока или услуга с цел печалба, а не за собствена употреба.
Основната цел на предприемачеството е да насърчава безработните да започнат самостоятелно (или заедно с други лица) стопанска дейност на стоки и услуги, защото дори и без образование те могат да работят, особено хората в селата. Селското население е бедно, но е трудолюбиво. Макар и повечето да нямат финансови възможности, за да могат да помогнат и да уредят на децата си добро образование, поне знам, че тези деца имат големи възможности в тази област. Защо? Защото още от съвсем малки те започват да работят било то в градина или някаква къщна работа. Тези деца не са имали технологии, каквито имаме ние днес. В днешно време технологиите напреднаха и повечето деца стоят на компютрите или смартфоните си. Много малко решават да оставят технологиите на страна и да помогнат да родителите си с някаква работа.
Да, в днешно време е добре да имаме знания в компютърната област, но не бива да забравяме миналото. Хора, които умеят да се трудят и да помагат, имат огромен шанс в предприемачеството. Хора, които не са отраснали сред технологиите и имат най-различни иновативни идеи и също така притежават нужните мотивация и кураж да развият идеите си, дори и без образование имат възможността да станат предприемачи. Успешният залог на предприемача се доказва с печалбата. Тя е неговата награда и следва да е съизмерима и да надвишава лихвените проценти в икономиката.
За да се спомогне на селското население за финансовото му положение, би трябвало да се открият повече работни места, за да може хората да имат работа, която ще им помогне да се изхранват по-лесно и да могат да дадат на децата си по-добър начин на живот, образование и шанс да се реализират в някаква област. Сигурна съм, че ако осъществя тази идея, ще помогна на много хора и ще спечеля много. Също така много хора ще имат по-лесен начин на живот. Всеки предприемач е започнал с малка идея, а в последствие променя живота на милиарди хора от целия свят.
В наши дни примери за успели предприемачи можем да посочим Марк Зукърбър и неговата осъществена идея наречена „Фейсбук”, Стийв Джобс и „Епъл”, също така Бил Гейтс и „Майкрософт” и много други. Всички те са започнали с една идея и са продължили и развитието и осъществяването й. Да, не е било никак лесно да успеят и да стигнат до върха, но са имали мотивацията, липсата на страх от провал, знанията и най-вече куража да осъществят идеята си. Тези качества са им помогнали да стигнат до там, където са днес.

Веселена Халачева - 17 г., СУ „Й. Йовков“, Тервел


Развитието е нашата цел в живота. Всеки човек се стреми към развитие, към подобряване на собствения си живот и този на другите. Развитието е ключът към всичко, а ключ към развитието е предприемачеството.
Предприемачеството е това, от което днес имаме нужда ние, младите хора на България. В днешно време е добре за имаш компютърни знания и да си напреднал в технологиите, но не бива да забравяме кое е наистина важното за нас – нашето минало. Хората преди нас не са имали лаптопи и смартфони, не са и подозирали, че ще се създаде и устройство, наречено таблет. Предшествениците ни са имали майсторски знания в занаятите, селскостопанската област, животновъдството. С напредване на годините откриваме нови технологии, за да се реализираме в тези области. Започваме да разучаваме новото в традиционните области и до го развиваме. Да вярваме, че иновациите се опират на старото и изпитаното, печелившото.
Днес България се стреми да се развива максимално в технологичен план. Но ние, младите хора от Добруджа имаме условия да се развием като предприемачи в селскостопанската област. Земеделието и скотовъдството десетилетия наред са били добра основа за добруването на местните хора. Ние днес само следваме традицията. И не само! Мислим по европейски – иновативно, в перспектива. Кандидатстваме по програми за развитие на селските райони, за европейско финансиране. „Млад фермер“ и „Млад земеделец“ са най-често „атакуваните“ програми. Така младите предприемачи откриват възможности за реализация и развитие в родния край.
Предприемачеството дава възможност и за откриване на  много нови места за работа в подкрепа на района. За да се обновят и модернизират селските райони, трябва да се създават и  предприятия, които да обработват селскостопанските стоки и добитъка – да се продават свежи и качествени продукти на обектите от околността - магазини, ресторанти и хотели. Такива  предприятия ще променят облика селските райони в Добруджа, защото територията ѝ е по-подходяща за тази цел. Ще се увеличат работните места и няма да има толкова безработни хора, които да разчитат само на детските надбавки или сезонна работа. Така обикновените селяни, повечето от които нямат образование, за да работят, ще могат да си изкарват прехраната, защото повечето от тях имат други дарби. Те могат да обработват ниви, да се грижат за добитък, да копаят лозя. Те са израснали сред тази среда и от малки могат да го правят.
Предприемачите в родния ми край искат да развият тази  наистина добра идея и да спечелят от нея. И мисля, че това е начинът. Аз бих го направила, когато придобия знания и опит, защото знам, че хората в Добруджа ще приветстват тази идея и ще работят за нея. Добруджанци са трудолюбиви и искат да имат добра и доходоносна работа, за да изхранват семействата си. Затова вярвам, че ако реализирам тази своя идея, ще спечеля от нея. Ще мога да развия фирмата си в период от десет години, защото ще дам възможност на хората да работят това, което умеят.  Но докато реализирам тази своя мечта, ще трябва да трупам знания и опит от по-възрастните, които днес вече го правят.

Екатерина Ганчева – 17 г., СУ „Йордан Йовков“, Тервел
 


Сходни връзки

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО КАТО ОПЦИЯ ЗА ЗАЕТОСТ И РАЗВИТИЕ /СНИМКА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди