изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:55 EEST
ПОРОЯТ ПОТОПИ ОДЪРЦИ И БАТОВО    
Новини•    Наводнени бяха десетки къщи в село Одърци и много дворове в Батово.
•    Калната маса затвори пътя Добрич-Албена
•    Хора бяха евакуирани заради опасността от прииждащите води.
•    Кметът на Община Добричка Тошко Петков въведе частично плана на Общината за действие при бедствия и аварии за двете села.
•    Училището и детската градина в Батово вчера останаха затворени.


Силният дъжд във вторник вечерта наводни селата Одърци и Батово. Наложи се да бъде затворен пътят Добрич-Албена заради високите води и стичащата се кал.
Първоначалният сигнал за водната стихия дойде от село Одърци, където водата бе нахлула в четири от къщите. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" пристигнаха на място, за да правят огледи и да се прецени дали и други жилища са засегнати и има ли нужда от евакуация на хората, съобщи в началото на кризисната ситуация директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Той обясни, че водите, които се стичат към селото от нивите, са много силни.
Две деца са били евакуирани от дома им в с. Одърци. Наложило се е пожарникарите да разбият вратата, за да ги изведат от наводнената им къща, където те са били оставени от родителите си, които отишли до магазин . Малко след това и родителите дошли на място, съобщи кметът на Община Добричка Тошко Петков
Падналият дъжд е 20-25 л/кв. м и то за много кратко време, което е довело до проблема, коментира кметът на Община Добричка Тошко Петков. Той замина на място, за да се запознае със ситуацията. Предупреди кметицата на с. Батово, тъй като водата от Одърци се оттича към селото.
Малко по-късно пътят Добрич - Албена бе затворен заради наводнен участък в района на селата Батово и Одърци. Там се е стичала река с кална маса, която е затворила пътя.
Колите бяха отклонявани по обходен маршрут през  Балчик, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Стоян Стоянов.
В района на село Батово бе евакуиран мъж от лек автомобил, в който проникналата вода е била на ниво един метър.
По-късно наводнението стигна и до село Батово, където водата в центъра бе на нива метър-метър и половина, обясни кметът Мариана Димитрова. Там бяха наводнени много дворове.
Кметът Тошко Петков замина за с. Батово. Той обясни, че в селото няма бедстващи хора. Наводнени бяха дворове.
"Ситуацията в област Добрич беше доста сложна. Проблемът дойде, след като към село Одърци започнаха да текат  силни реки, коментира директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Има хора, които са изведени от домовете си в случаите, когато е преценено, че има опасност да попаднат под вода. Други са били предупредени да се изтеглят на горните етажи на къщите си. В селото дъждът е спрял, в резултат на което водата е започнала да се отича. Над 30 къщи са наводнени, съобщи по-късно през нощта Димитров. Той обясни, че тъй като водата не се е отекла, през нощта ще се отводнява само там, където се счете, че е ефективно - в десетината къщи с мази на плоча. Останалите бяха отводнявани на сутринта.
Тъй като водата в центъра на селото е била около метър и е стигала до електромерите,  съвместно с директора на "Енерго Про" е решено да се спре токът в селата Батово и Одърци. "Екипи на "Енерго Про" със служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" обикалят селото, за да се изолират опасните участъците, където се налага електричеството да остане спряно, обясни Димитров. Той посочи, че в. Батово няма залети от водата къщи, а само дворове. В момента водата е спряла да се покачва. Евакуиран е един човек от селото, който е попаднал в капана на водата в колата си, залята от метър вода.
Река Батовска бе излязла от коритото си. През нощта екипи на Пътно поддържане следяха да не бъде залят международният път Варна - Албена - Балчик. Имаше екипи на пожарната, които следяха и ситуацията на територията на курорта Албена. 
Вчера сутринта ситуацията в област Добрич започна да се нормализира след наводненията миналата нощ, съобщиха от Областния съвет за сигурност. Пътят Добрич – Албена обаче остана затворен, докато бъде почистен. По-късно движението по него бе разрешено.
По данни от вчера, около 20 са наводнените къщи в село Одърци. От десет от тях хората са били изведени, тъй като е преценено, че са застрашени. В село Батово наводнени са дворове.
Планът на Община Добричка за действие при бедствия и аварии  вчера бе въведен частично за селата Одърци и Батово, съобщи кметът Тошко Петков. Той бе на оглед в двете села. На място бе и комисия от областна администрация, която е била назначена, за да провери състоянието на каналите и деретата.
По информация от кмета на село Батово Мариана Димитрова, водата е разрушила една от улиците в селото.
Предстои комисия да направи оценка на щетите, след което  Общината ще подаде документи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
В село Батово вчера не работеха училището и детската градина поради затруднения достъп.  НДТ
 


Сходни връзки

ПОРОЯТ ПОТОПИ ОДЪРЦИ И БАТОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди