изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:43 EEST
РЪСТ НА БРАКОНИЕРСТВОТО ОТЧИТАТ ЛОВЦИТЕ В РЕГИОНА    
НовиниЗа увеличение на бракониерството, по-малко дивеч и повече хищници в област Добрич алармира пред журналисти председателят на Управителния съвет на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ - Добрич Илия Михайлов.



Той обясни, че миналата година е имало дружинки, които са имали нулев отстрел на зайци, което никога досега не се е случвало и затова излетът на заек е бил спрян. В същото време се увеличат хищниците – чакали, лисици. Все по-често те са в урбанизираните територии – по селата, дори и в Добрич. Михайлов съобщи за случай на бясна лисица миналата година в района на гара „Север”, която е опитала да нападне дете.
"Грижата за дивеча е най-важното нещо за ловците", посочи Илия Михайлов. „Ако ние не се грижим за него, ако не го опазваме, няма да има дивеч, няма да преминават интересно и самите ловни излети. Във всяка една ловна дружинка в региона на Добрич има избрани от Общото събрание отговорници по охраната на дивеча. Има също действащи надзиратели, работи се и съвместно с Държавно горско стопанство", посочи Михайлов. Той посочи, че заедно с ловната стража се организират проверки, но не може да бъде обхванато всичко.
Обясни, че бракониерите са не само външни хора, а и ловци. „Затова казвам, че всичко опира до съзнанието. Има немалък контингент от ловци, които са съзнателни и съвестта не им позволява да бракониерстват. Но не са малко и тези, които нямат така наречения почивен ден“, отбеляза Илия Михайлов.
Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Добрич по отношение на грижите за дивеча е изградило 30 хранилки за дива свиня, 300 – за фазани и яребици, 84 – за елени и сърни. По думите му за подхранване на дивеча са осигурени 25 тона концентриран фураж, 12,5 тона груб фураж и 2 тона сол. Част от суровините са предоставени на добра воля от ловци, които развиват бизнес. Половината от ловните дружинки в региона имат своя база – заслони или ловни хижи. 119 хектара е площта на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Добрич, 33 са ловните дружинки и около 1000 – ловците. В следващата година се очаква най-после сдружението да има и своя нов Ловен дом, построен изцяло със собствени средства. Илия Михайлов добави още, че Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Добрич развива и богата международна дейност. Поддържат се контакти с ловци от Австрия, Румъния и Гърция.




 


Сходни връзки

РЪСТ НА БРАКОНИЕРСТВОТО ОТЧИТАТ ЛОВЦИТЕ В РЕГИОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди