изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:27 EEST
Протест срещу споразумението между ЕС и Канада СЕТА се проведе в Добрич    
НовиниНа граждански протест в Добрич започна подписка против сключването на търговско споразумение между Европейския съюз и Канада, познато като СЕТА. Организаторът Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ подчерта, че „това е надпартиен протест. Не говорим за държави.




Говорим за огромни корпоративни интереси на богати корпорации, които представляват 1% от населението на света, но искат да направят всички нас роби на техните икономически интереси”.
В декларацията се посочва: "Ние, гражданите на България, сме наясно с ужасните последици за нашето здраве, живот и бизнес, ако това споразумение стане факт! То би имало неотменимо тежки последици и върху бъдещите поколения, развързвайки ръцете на международни частни организации /със съмнителен морал  фокус единствено върху корпоративните си печалби/ да безчинстват по земите ни, преследвайки своя интерес и този на собствените си централи, като поставят държавата ни в подчинено икономическо неизгодно положение.
Ние, гражданите сме убедени, че българският бизнес не е в състояние да се конкурира с мега структурите от глобален мащаб, които са готови н всичко, за да защитят своите печалби, а ако им се противопоставим, след като СЕТА стане факт, то тогава ни грози безкрайно плащане на огромни неустойки".
По думите на Синтия Недялкова,  споразумението ще даде право на инвеститори от Канада, включително и на дъщерните дружества там на фирми от САЩ, да съдят страните - членки на ЕС за тези законодателства, които могат да повлияят негативно на печалбите им. Относно обещаното поетапно отпадане на канадските визи за българи, тя коментира, че „това е морковчето, което ни подават, за да се набутаме след това под тоягите, които ни чакат след това споразумение”. В декларацията се казва: "Нас великодушното обещание за падане на визите за Канада не ни радва! Цената, която трябва да платим като общество, е твърде голяма".
Недялкова припомни, че канадска е фирмата „Парк плейс енерджи”, която иска да добива нефт и газ в блок „Вранино”.
Подкрепилите декларацията настояват премиерът да прояви мъжество и воля и да гласува с „не” на 18 октомври в Люксембург, където ще бъде направена първа стъпка за приемане на СЕТА.
Тя ще бъде внесена в понеделник в Министерски съвет.
 


Сходни връзки

Протест срещу споразумението между ЕС и Канада СЕТА се проведе в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди