изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:40 EEST
Швейцарски журналист твърди, че Кристалина Георгиева е агент на ДС    
По света Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е била вербувана за агент на Държавна сигурност през 1987 г., твърди швейцарският журналист Ив Клюгеман в статия, публикувана в изданието "Форин полиси". Авторът, цитиран от Клуб Z, пише, че тя е плод на негово едномесечно разследване. Георгиева е била и приближена на сенчестата групировка "Мултигруп", твърди също авторът.


Статията му е по повод завършилото с провал номиниране на Георгиева в последния момент за поста генерален секретар на ООН. Клюгеман критикува както ООН, така и ЕС, че назначават на висши постове хора, чието минало не е проверено достатъчно.

Ето какво още се твърди в публикацията:

В случая с Кристалина Георгиева, още преди началото на състезанието за поста генерален секретар на ООН изникнаха сериозни обвинения. Те могат да бъдат разделени в две категории - нейното минало при комунистическия режим и настоящите й връзки с българска бизнес групировка, която има предполагаеми връзки с организираната престъпност, пише Ив Клюгеман.

Първи депутатът Велизар Енчев писа във в. "Галерия" през 2015 г., че Георгиева е била вербувана от ДС, преди да бъде изпратена в Лондон през 1987 г. да продължи следването си като изследовател след докторантурата си. Самият Енчев е бил сътрудник на ДС.

Георгиева бе цитирана от българските медии, че ще даде под съд публикацията, но тя не предприе никакви стъпки.

Макар да се провали в ООН, Георгиева продължава да бъде важен играч в страната си и в Европа. Като зам.-председател на Еврокомисията, отговаряща за бюджета и човешките ресурси, тя не само управлява годишния бюджет на ЕС от почти 145 милиарда евро. Тя също контролира Европейската служба за борба с измамите, която трябва да разследва корупцията сред служителите на институциите на ЕС и да разработва антикорупционни законодателство и политика. Въпреки важността на заеманите днес от Георгиева позиции, нейните минало и настояще не са били разследвани. Институционализирането на такива действия би разкрило дефектния процес на избор за високи постове в две от най-мощните наднационални организации в света.

Тази статия е резюме от едномесечно разследване на обвинения, отправени по времето, когато Георгиева бе зам.-шеф на ЕК за бюджета и преди номинирането й за кандидат за генерален секретар на ООН. Разследването е основано на интервюта с бивши служители на българските служби, бивши български лидери и политици, както и други граждани на тази страна с достъп до съответната информация, както и изследване на архивни материали и открити източници. Консултирани са редица изтъкнати експерти в различни европейски страни по дейността на службите от съветската епоха в Източна Европа, най-вече в България. Ключовите източници в България обаче поискаха анонимност.

Миналото на Георгиева при комунизма
 
За да разследва твърденията, публикувани преди в българските медии за предполагаемото сътрудничество на Георгиева с ДС, авторът провел 6-часово интервю с бивш висш офицер от службите, в присъствието на австрийски експерт по сигурността на Балканите.

В подробен разказ бившият офицер, който в публикацията е наречен с псевдонима Андрей Войнов, твърди, че Георгиева - тогава преподавател по политикономия във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС) е вербувана като информатор, преди да бъде изпратена зад граница, за да продължи обучението си след своята докторантура в Лондонското училище за икономика през 1987 г. Войнов показал документи за принадлежността си към Шести отдел на ДС, известен като "политическата полиция".

Думите на Войнов се потвърждават и от бивш преподавател и покровител на Георгиева във ВИИ, който изтъква, че тя е работила с други двама млади изследователи - Румен Гечев (вицепремиер през 1995-1997 г.) и Стати Статев. В групата й имало 25 блестящи студенти, трима от които по-късно ще станат премиери, а двама - министри. Това са Ренета Инджова, Стефан Софиянски и Иван Костов, както и Димитър Луджев и Иван Пушкаров. От всички тях само Георгиева, Гечев и Статев били избрани, за да бъдат изпратени в западни университети. Гечев заминал за Университета на Илинойс, а Статев - в Бостън.

Учението в Лондон прокарало пъта на Георгиева към Световната банка, пише българският журналист Ангел Петров в статията си за предполагаемите й връзки с ДС. Според него нейните качества не могат да бъдат отречени, но трябва да се отбележи, че много способни и талантливи хора, поискали да направят кариера преди демокрацията, така и не получили тази привилегия.

Пример за тези "способни и талантливи" младежи, за които пише Петров, е експремиерът (1997-2001) Иван Костов. Един от най-заклетите премиери антикомунисти е бил университетски преподавател през 80-те г. Той обаче не успял да стане асистент, тъй като молбата му за членство в БКП била отхвърлена.

Гечев и Статев по-късно били разкрити като информатори на тайните служби. Псевдонимът на Гечев бил Економов (така е в текста., вероятно е Икономов - б.р.), А този на Статев - Стойновски. Сега Статев е ректор на УНСС, а Гечев - преподавател там и бивш депутат, оглавявал до август 2004 г. българо-американската група за приятелство.

Пенсиониран преподавател, пожелал анонимност, твърди, че се опасява от отмъщение срещу него и семейството му от мощните съратници на Георгиева в страната. Той заявява пред Ив Клюгеман, че ДС принудила Георгиева да стане сътрудник заради престъпната дейност на нейния брат Стефан Иванов Георгиев.  http://nakratko.bg
 


Сходни връзки

Швейцарски журналист твърди, че Кристалина Георгиева е агент на ДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди