изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:33 EEST
ГОЛЕМИЯ МАЙСТОРЛЪК НА ДОБРУДЖАНСКАТА ПЕСЕН СПОДЕЛИ С УЧЕНИЦИ ГАЛЯ ДУРМУШЛИЙСКА    
НовиниТя бе гост на децата от музикалните паралелки в училището по изкуствата СУ „Св. Кл. Охридски“


Открит урок изнесе пред ученици от  СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич народната певица Галина Дурмушлийска. Славеят на Добруджа сподели тайните на добруджанската народна песен.
В отговор на въпрос, Галина Дурмушлийска сподели, че няма любима песен и пее, според настроенията. „Певицата трябва да е красива, обаятелна, но трябва да е и психолог - когато застане пред публиката да знае какво да им запее“, сподели именитата певица. И разказа интересни факти от своя живот. Сподели, че е родена е в каруца между две села. Много лесно се губела. Затова родителите я заключвали всеки ден. А, Галя по цял ден пеела вкъщи сама, без никой от семейството  да подозира за това. Съседът обаче знаел, че, когато Галина отвори прозореца и запее, денят ще е хубав. Тогава в селото дошъл оркестър с певици, но някои се разболели. Затова предложили някой от селото да излезе и да изпее. Съседът, за изумление на останалите, предложил Галя. Певицата споделя, че още помни своята първа публика.
„Големият майсторлък на певеца е да накара публиката да мисли с него и да диша с него“, довери именитата певица на децата.
Музиката е трудна и специална професия, сподели още тя. И добави: „За мен, фолклорът действа подсъзнателно на публиката. Българският фолклор е нещо много интересно, той съдържа закодирана информация за живота. Певицата е тази, която трябва да знае как да чете тази закодирана информация и да я предава на публиката си“. На въпрос дали като малка е искала да стане певица Галя отговори, че най-много е искала да стане мама, да има много деца. 
Тя им обясни каква е тайната на добруджанската песен – в Добруджа не се вика. Живеем в рая без да го подозираме – над нас – небе, а под нас – земя. Земята ражда, само да искаш да работиш, а небето ти дава всичката красота на света. В Добруджа се пее благо или както казва Верка Сидерова „кротко да ми пее, сладко да се смее“. Гласът на добруджанката трепти като лятна мараня, сподели Галя. Добруджанецът е философ по душа.
Училището бе огласено от песента, символ на Добруджа – „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Децата, сред които и бъдещи певици, чакаха с нетърпение да я чуят в изпълнение на именитата изпълнителка, която за много от тях е идол.
Галина Дурмушлийска разучи с децата „Песен за гайдарчето“ - една от емблематичните за нейния репертоар песни.  Учениците пък изненадаха певицата с изпълнение на друга нейна песен, както и с неин портрет, нарисуват също от възпитаници на училището но изкуствата.  НДТ


 


Сходни връзки

ГОЛЕМИЯ МАЙСТОРЛЪК НА ДОБРУДЖАНСКАТА ПЕСЕН СПОДЕЛИ С УЧЕНИЦИ ГАЛЯ ДУРМУШЛИЙСКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди