изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:40 EET
МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ НОЕМВРИ    
Времето МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ НОЕМВРИ


Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).

По думите му очаква се през ноември средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със студено време, но към 3 ноември температурите ще се повишат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните. През периода динамиката на атмосферните процеси ще е повишена.

През повечето дни облачността на страната ще е често значителна и на много места ще превалява дъжд. В отделни дни се очакват значителни валежи. В края на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат.

И през второто десетдневие времето ще е променливо. Около 13, 16 и 20 ноември ще преминават атмосферни смущения и ще има валежи.

През първите дни от десетдневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, а през втората половина от периода ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми.

През повечето дни от третото десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. Около 23 и 26 ноември, и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни фронтове и на места ще има превалявания и относително понижение на температурите.

Според климатичната справка ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава.

Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса.

Астрономическата справка показва, че в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 01 минути, и залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути.

В края на месеца слънцето ще изгрява в 7 часа и 36 минути, и ще залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути. Фазите на луната през месеца са: на 7 ноември - първа четвърт, на 14 - пълнолуние, на 21 - последна четвърт, а на 29 ноември - новолуние.  https://dariknews.bg


 


Сходни връзки

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ НОЕМВРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди