изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:26 EET
УЛИЦА "БОРОВИНА" НА 50 ГОДИНИ    
ОбществоПрез далечната 1963 г., когато изпълнявах поръчение да строим МК "Кремиковци", аз се завърнах поради изпълнение на дълга към обществото на България. Тогава бях възнаграден от Градския съвет и бях записан за жител на град Добрич. Назначиха ме на работа в "Метал", а през  1965 г. бях записан в списъците на общината за построяване на нови жилища кв. "Хр. Ботев" в празно общинско място.

Първо построиха еднотиповите къщи-близнаци по ул. "Самарско знаме". През ранна пролет започна строителството на еднотипови блокчета за четири семейства, през април месец повикаха записаните граждани да ни запознаят с условията за строежа, каква сума пари да внесем в ДСК и да се включим с доброволен труд. В края на май, началото на юни хората почнаха усилено да се подготвят за вътрешна мазилка по стаите, в края на юли, началото на август почнаха да се настаняват. Имаше семейства с възрастни хора, бай Атанас ловеца от с. Каменци със сина си Здравко, Въсил Вълков от с. Спасово със сина си Вълко и дъщеря си, Йордан Иванов-строител, Желю Господинов от с. Черна, Кръстьо - шивачът, старшина от МВР Доста Гушев, Стефан Йорданов от с. Богдан, Иван от с. Земенци, Михо-Божо, дядо Ради от с. Царевец със синовете си Иван и Йорчо, Димитър Люцканов, Илия и Мария от с. Царевец, Ради Ганчев, Стефан Гавраилов, Иван Жечев, Атанас Григоров, който работи като строител в бригадата на бай Цоньо. Комшии са двамата братя Ахмет и Халил, който работиха като строители до завършването на блокчетата, тяхното остана близнак къща. Минаха около три години докато ни благоустроят, водоканал по улицата беше изкопан от нас, новите собственици. Точно на кръстовището живееше Димо Генчев от село Лясково, жена му Стойка, син Петър и дъщеря Роса. В продължение на 20 г. Той работи в пожарната. Димо е строил къща през 1963 г.
Благодаря на това семейство, което ни оказа помощ. След години като се установихме по домовете започнаха да се чуват сватби, по-късно имаше много деца новородени, които пълнеха улицата и това беше радостта на новодомците на ул. "Боровина". Много добре си комшувахме с турските семейства. Ходихме на техни сватбени и тържества.
Петдесет години минават, улиците обезлюдяват. Много от младите напускат домовете си. Тръгват по други държави на гурбет за някои лев.
Хората стареят, сядат до дома си с бастун в ръка, чакайки някои да ги поздрави с „Добър ден" или „Добър вечер".
Добри организатори на срещи, веселия по улицата бяха Вълко Василев, Здравко Атанасов, Кольо Желев-гайдаря, Киростаршината, Йордан Добрев, Йорчо Радев, Димитър Люцканов и много други комшии. Беше организиран излет на младите и напреднали семейства до с. Батово, Добричко, местността „Чашката", където се състоя тържествена вечеря. Гайдата на Кольо не спираше да свири, вееха се хора, ръченици, над нас пееха птици. Чакаха да си отидем, а те да кълват и хапнат по трохичка останало от нашето веселие. Почти всеки ден минавам по улицата и оглеждам    блокчетата. Иванка, съпругата на Зафир, които е покоен, ме попита: "Какво стана Иване? Защо ходиш с бастун?" Минават годините ще почнем да ходим с по два бастуна. С всеки изминал ден се промени мисленето, отношението на младото и старото поколение. Говорят, защо младите напускат родната България. Няма млади да помогнат и да подадат ръка на старите, които имат нужда.

Иван ЖЕЧЕВ
 


Сходни връзки

УЛИЦА "БОРОВИНА" НА 50 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди