изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:18 EEST
НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ РАЗПОРЕДБИ В ОБЩИНСКИ НАРЕДБИ СА ОТМЕНЕНИ СЛЕД ПРОТЕСТИ НА ПРОКУРАТУРАТА    
Ред и сигурностС решение на Административния съд в Добрич са отменени незаконосъобразни разпоредби в общински наредби след протести на прокуратурата.

Отменени са текстове от Наредба за реда за провеждане на търговска дейност на територията на Община Каварна, приета през 2008 г. Съдът уважи подадения от Окръжната прокуратура протест против разпоредбите на чл. 6, т. 1 в частта й относно думата “нотариално; чл. 9, ал. 3, т. 2 относно израза “с нотариално заверен подпис”; чл. 9, ал. 3, т. 3 относно израза “с нотариално заверени подписи”; чл. 11, ал. 1, т. 3 относно израза “с нотариално заверени подписи”  от Наредба за реда и условията за поставяне на временни преместваеми обекти по реда на чл. 56 от ЗУТ на Общински съвет Каварна, приета с решение от 2002 г. По друго дело бяха отменени текстове от Наредба за реда за поставяне на временни преместваеми обекти и съоръжения на Община Шабла, приета през 2002 г. Уважен е и подаденият протест срещу разпоредби на Наредба № 20 за реда и условията за поставяне на временни преместваеми съоръжения, елементи на градското обзавеждане и рекламно – информационните елементи на Община Добричка.
От ВАП е организирана проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети и касаещи поставяне на преместваеми увеселителни обекти и преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности, на рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи, изисквания за извършване на рекламна дейност и др. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Установени са общо 259 общински наредби, регламентиращи различни по характер условия, задължения, ограничения и тежести в противоречие с нормативната уредба от по-висок ранг – Конституцията, Закона за устройство на територията, Закона за местните данъци и такси, Закона за нормативните актове, Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и др., практиката на Съда на Европейския съюз.
От прокурорите в страната са подадени 224 протеста до административните съдилища и 16 предложения за отмяна на норми от общинските наредби.
До момента от административните съдилища са постановени 25 решения, с които са уважени подадените протести и са отменени незаконосъобразни разпоредби в общини, от които пет са в област Добрич. Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за физически и юридически лица, вкл. и на задължения за заплащане на такси. НДТ


 


Сходни връзки

НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ РАЗПОРЕДБИ В ОБЩИНСКИ НАРЕДБИ СА ОТМЕНЕНИ СЛЕД ПРОТЕСТИ НА ПРОКУРАТУРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди