изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:22 EET
ГРАЖДАНИТЕ НА САЩ ЗАЛОЖИХА НА ПРОМЕНИТЕ И ИЗБРАХА ДОНАЛД ТРЪМП ЗА ПРЕЗИДЕНТ    
Коментари

Крайният резултата от драматичните избори е 288 електорални гласа за новия президент – републиканеца Доналд Тръмп, и 215 електорални гласа за Хилари Клинтън – демократ. Републиканците имат мнозинство и в двете камари на Сената



И през вчерашния ден т. нар. централни български медии ни заливаха с победните социологически проучвания в полза на Клинтън. Европейски лидери и български подлоги от висшите етажи на властта се произнасяха колко луд /в най-мекия вариант на думата/ е Тръмп, че той ще изостане далеч след големия политик Хилари Клинтън. Дори съчувствено на американските си колеги бяха загрижени как ще бъде наричан бившият президент на САЩ Клинтън, който ще бъде първият мъж, който влиза в Белия дом като съпруг на първата в историята на САЩ жена, станала президент.

Не се стигна до този толкова „голям” проблем.

Тръмп спечели изборите и на първата си реч в своя щаб видяхме очарователната му трета съпруга, петте му деца от трите брака, внуци, близки хора. Естествено, и изключително радостните сподвижници от предизборния екип.

Защо спечели Тръмп? Ще се позова на коментатори от САЩ.

Очевидно американците се умориха от водените войни на все по-широк фронт. Естествено, за сметка на жизненото им равнище. Обама спаси от рухване почти всички американски банки в обхваналата ги криза, но с парите на данъкоплатците.  В резултат банкерите все повече богатеят, губещ се оказа дребният и среден бизнес. Увеличи се прикритата безработица от милиони млади хора, които са се отказали дори да търсят работа. Увеличи се потокът от мигранти, които се издържат също за сметка на работещите американци. Нарушава се религиозният баланс в колоса на евроатлантическата цивилизация. Изострят се отношенията с Русия, Китай, Израел, с Бразилия, Аржентина, ЮАР, Турция… Всичко това с пряко въздействие върху икономиката и жизненото равнище на хората, както и с военната, политическа и икономическа хегемония на САЩ в света. Според анализаторите, очаква се Тръмп да върне американския начин на живот, да овладее глобализацията, която източва огромен човешки и финансов ресурс. Очаква се да постигне споразумение с Русия за овладяване на тероризма в света и на първо време за съвместно унищожаване на Ислямска държава.   Коментаторите споделят възможността Тръмп да върне президентската институция във времето, кога президентът е бил на всички американци, при това да надгради постигнатото от демократите при двата мандата на Клинтън и Обама.

В първата си реч Тръмп каза и очаквани думи: "Като обединим усилия, ще започнем с  основната задача - да изпълним американската мечта. Целия си живот съм прекарал в бизнеса, като съм използвал потенциала на хора и проекти от цял свят. Сега искам да направя същото и с родината си. Потенциалът ни е огромен и ще бъде прекрасно. Всеки ще има възможност да се реализира. Всички, които се чувстват забравени, вече няма да бъдат такива. Ще преобразим градовете, шосетата, училищата, болниците. Всичко това ще бъде неповторимо! Милиони ще работят в изграждането на всички тези съоръжения. Ще се погрижим и за нашите прекрасни ветерани, които са безкрайно лоялни. Времето, което прекарах с тях, за мен беше истинска чест. Ще започнем да работим по проект за растеж и икономическо разрастване. Това ще е в полза на всички. Ще бъдем с най-силна икономика в целия свят. Едновременно с това, ще работим с всички други народи. Никоя мечта не е прекалено голяма, никое предизвикателство не е прекалено тежко, нищо не е недостижимо. Америка няма да се примири с нищо по-малко от най-доброто”, заяви Тръмп. Ще се отнасяме справедливо към всички народи, няма да търсим конфликти”, призна още той.

Сред първите поздравили го с избирането му за президент бе президентът на Русия Владимир Путин, който не скриваше по време на цялата изборна кампания в САЩ симпатиите си към Тръмп и рязко се противопостави на екипа на Клинтън, че се намесва лично в изборите в САЩ.

Тръмп има да потушава сериозни конфликти с Русия, Китай, Турция, част от арабския свят, острата конфронтация със Северна Корея. Всичко това изисква огромна организация и изключителна дипломация, а го обвиняват неговите противници, че е слон в стъкларски магазин.

Трудно ще бъде на Европейската комисия, на Меркел, Оланд и други европейски лидери, които по време на цялата кампания под една или друга форма се подиграваха на Тръмп, наричаха го с обидни думи, определяха го като смешник, който предварително е загубил изборите. За съжаление, такива обиди нанесоха и лидери на сега управляващите България, включително насмешки имаше и отстрана на външния ни министър Митов. Трудно ще бъде и на сегашната българска дипломация да намери бързи, преки и ефективни пътища за сътрудничество с новата администрация на САЩ. И отново по балкански, почти всички тези хора още днес започнаха „да въртят дупета”, простете за цинизма.

Какво може да очакваме от следващото 5-годишно управление на 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп, който залага на обединението на американците. Който е жив и здрав, ще каже след пет години.  Ясно е обаче, че в САЩ и целия свят предстоят огромни промени, които пряко и косвено ще засягат и България.

Ние също имаме да решаваме сложна задача на балотажа в неделя. Няма да коментирам, това е работа на предизборните щабове на генерал Радев и Цачева – било в столицата, било по места, примерно в Добрич. Оценките ще даваме след балотажа.  Впечатление прави как от двете политически централи сега се надпреварват да угодят на младите хора и всички други, които подкрепиха референдума на Слави Трифонов за генерални промени в политически живот в България. При това, след като не само не агитираха за референдума, а дори и стимулираха да не се гласува за него, а ЦИК дори се намеси да охвърли гласа на повече от 3 милиона българи, колкото гласове не е получавал нито един досегашен президент. България също се нуждае от генерални промени, защото жизненото равнище на мнозинството хора е просто унизително, да не говорим за демографската и икономическа катастрофа, както и за неравностойното ни положение в рамките на Европейския съюз.

Но затова друг път. Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ



Кой е Доналд Тръмп и за какво се бори? (БИОГРАФИЯ)


Ранни години и личен живот

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в Ню Йорк. Завършил е военната академия на щата Ню Йорк, а през 1968 г. продължава образованието си в университета „Уортън“в щата Пенсилвания, където следва икономика. Женил се е три пъти, понастоящем за бившия модел от Словения Мелания Кнаус. От браковете си има пет деца и осем внуци.

Бизнес кариера

Доналд Тръмп започва своята кариера в компанията на баща си в сферата на недвижимото имущество. През 70-те години на ХХ век започва да се занимава със строителство, хотелиерство, шоубизнес и с хазарт, които му носят милиардни печалби Въпреки това в началото на 90-те години изпитва финансови затруднения и дори обявява банкрут, но след 1997 г. започва да възстановява позициите си. По данни от 2016 г. имуществото му се оценява на 3,7 милиарда долара. Няма политическа кариера преди президентската кампания и ако стане президент на САЩ, ще е първият, който не е държал нито изборен, нито военен пост.

Кандидат-президентска кампания 

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че ще се кандидатира за президент на САЩ от Републиканската партия с думите „Аз ще съм най-великият президент, сътворен някога от Бог“. Основното мото на предизборната му кампания е „Да направим Америка отново велика“. 

Още от самото началото на президентската надпревара Тръмп изпреварва останалите си съперници от Републиканската партия, задминавайки сериозни конкуренти като Джеб Буш, Скот Уокър, Марко Рубио и Тед Круз. Според републиканците, участващи в допитванията, Тръмп прави добро впечатление с това, че „говори това, в което вярва, а не това, което хората искат да чуят“.

Няколко седмици преди изборите за президент избухва скандал, след като в интернет се появява видеоклип, в който Тръмп в частен разговор се хвали как е опипвал омъжена жена. По-късно други жени предявяват обвинения, че той е извършвал сексуални посегателства срещу тях - нещо, което той отрича. Съобщава се, че сред партийните спонсори и самите редици на Републиканската партия има неприязън към Доналд Тръмп, и мнозина със силно нежелание са изразили подкрепата си към него след номинирането му за претендент за поста в Белия дом.

На 26 май 2016 г. става известно, че Доналд Тръмп е събрал гласовете на 1238 делегати от партията – достатъчно, за да бъде избран за кандидат-президент на републиканците. На 14 юли той обявява, че негов кандидат за вицепрезидент ще бъде губернаторът от щата Индиана Майкъл Пенс.

Политически възгледи 

Доналд Тръмп е срещу абортите, освен в случай на изнасилване, кръвосмешение или, ако животът на детето или на майката е застрашен. Против еднополовите бракове е, но е на мнение, че решението за това трябва да остане в ръцете на щатските власти, а не на централното правителство. Тръмп силно подкрепя правото на американците да притежават огнестрелно оръжие. Одобрява смъртното наказание.

От икономическа гледна точка, Тръмп е за понижаването на корпоративния данък до 15%. Самият той се обявява за свободна търговия, която според думите му да е „сравнително справедлива“. Според него икономическият блок НАФТА е „най-лошото търговско споразумение някога“ и не подкрепя Транстихоокеанското споразумение за партньорство (ТТП). 

Във външната политика Тръмп е националист и изолационист – той е против намесата на САЩ в делата на другите държави. Той е за това САЩ да увеличат военния си бюджет, но смята, че по-добре ще бъде да намалят средствата, които изразходват в помощ на съюзниците си в Източна Азия и НАТО. Той обещава, че ако стане президент може и да не поднови автоматично гаранциите за сигурността на членовете на Алианса, и дори допусна възможността за излизането от Алианса, освен ако няма реформи в него. Тръмп също така е споменавал, че би обмислил признаването на Крим като част от Русия, както и премахването на международните санкции срещу нея. 

Тръмп се изказва в подкрепа на военната операция на Русия в Сирия, заявявайки, че „ако Путин иска да разбие „Ислямска държава“, аз съм за това на 100%“. По време на кампанията си е направил редица антимюсюлмански заявления, в частност за необходимостта да се въведе задължителна регистрация за мюсюлманите в САЩ, и на забрана на достъп за бежанци в страната, което му навлича обвинения в ксенофобия. Изказа намерение да построи стена на границата с Мексико, да се изменят правилата, според които родилите се в страната деца на налегални мигранти да получават американско гражданство, както и да депортира всички незаконно пребиваващи на американска земя.

http://www.focus-news.net   http://pik.bg/

 


Сходни връзки

ГРАЖДАНИТЕ НА САЩ ЗАЛОЖИХА НА ПРОМЕНИТЕ И ИЗБРАХА ДОНАЛД ТРЪМП ЗА ПРЕЗИДЕНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди