изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:19 EET
Божидар Димитров ексклузивно пред БЛИЦ за победата на Тръмп и как ще се отрази тя на България и света!    
Интервюта По-рано днес стана ясно, че 45-тият президент на САЩ е Доналд Тръмп. БЛИЦ потърси историка проф. Божидар Димитров за компетентно мнение и коментар по въпроса. Вижте какво каза той пред медията ни:

- Как ще коментирате победата на Долад Тръмп?
- Победата на Тръмп е проява на здравия  смисъл на американците, които гласуваха за човек, който обещава работни места, сигурност, решителни действия срещу Ислямска държава, която трябва да бъде ликвидирана със сухопътна операция, която Хилари Клинтън избягваше. Освен това разбирателство с Русия, вместо излишно перчене каквото препоръчваше Хилари.
 
Аз не се и съмнявам, че фундаменталните проблеми на света, които Тръмп и Путин могат на разрешат буквално да бутилка водка, могат да бъдат решени, вместо да харчим излишни пари за оръжия, струпване и поддържане на солидни контингенти и войски по границите.
 
Доналд Тръмп, по всичко личи, че е прагматик – грубоват и покрива почти сто процентово представата за средния американец. За това беше и избран. Очаквам по-добро бъдеще за света в следващите години, особено ако хареса и някоя рускиня за поредната си съпруга.
 
- Защо социолозите предричаха сигурна победа за Хилари, а стана такъв неочакван обрат?
- Червен Кольо и Андрей Райчев не са български патент. Очевидно аналози на тези наши двама славни социолози, които никога не са познали нищо има и в САЩ. Сега те се оправдават, че хората смятали за непрестижно да отговорят на допитвания, че ще гласуват за Тръмп. Имаше такъв случай в България през 2001 година, когато се смяташе за непрестижно да кажеш, че гласуваш за Първанов и за това социолозите му отреждаха трето място, а в края на дена на първи тур той излиза на първо.
 
Нещо подобно се случи и в САЩ, като прибавим и ефекта Червен Кольо нещата в социологията стават ясни.
 
В рамките на шегата, когато бях студент, учихме че социологията и кибернетиката са буржоазни науки. Поне за социологията марксистките ми преподаватели май се оказаха прави.
 
Как ще се отрази това на България, ЕС и Русия?
- Мисля, че много добре. Винаги съм казвал, че САЩ са президентска република, за разлика от нас, където президентът, който и да е, не може да направи нищо поради силните си ограничени правомощия.
 
Генерал Радев, ако бъде избран не би могъл  да купи и едно болтче за любимата си авиация. Цецка Цачева, ако бъде избрана, не би могла да пробута и един закон, тъй като няма право на законодателна инициатива. Докато американският президент разполага с пълна власт. И ако той възприеме тази политика, която обещава – на разбирателство, а не на конфронтация, изборът на американския президент може да се окаже стократно по-важен от избора на българския президент.
 
В случая мен ме интересува как ще се реши казусът с референдума, където 13 000 гласа не стигат, за да се превърне автоматично в законова норма.

- Какъв е изходът от тази ситуация?
- На пръв поглед, без да осъждам дали предложените три точки са правилни или не, от формална гледна точка референдумът е неуспял. В същото време са участвали 3 милиона и половина българи. От морална гледна точка той е успял. И затова би трябвало властимащите, за да не си създават излишни неприятности, да намерят начин да смотат нещо в следващите два дни, историята с броя на гласовете, триковете и т.н. и да обявят референдумът за валиден. Така би направил всеки разумен държавник.  http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Божидар Димитров ексклузивно пред БЛИЦ за победата на Тръмп и как ще се отрази тя на България и света! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди