изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:50 EEST
МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА: 13,2 % Е РЪСТЪТ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТУРИСТИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ    
НовиниСтраната ни е на първо място по ръст на туристите сред всички страни от Евросъюза, съобщи  на среща с туристическия бранш министърът на туризма Николина Ангелкова




 По данни на Евростат за първите 6 месеца от 2016 г. общият брой реализирани нощувки (чужденци + българи) у нас е над 8  млн., като ръстът спрямо 2015 г. е над 18%. Това нарежда страната ни на първо място по ръст в броя на нощувките сред 27-те европейски държави, за които Евростат е получил данни и ги е публикувал.
Това съобщи на среща с туристическия бизнес от област Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова. На срещата присъстваха още кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова и депутатите от ПП ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов.
Основна цел на Министерството на туризма е превръщането на страната в целогодишна туристическа дестинация „България на четири сезона“, за да използваме максимално потенциала на нашата страна, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на бранша от областта. На срещата присъстваха още кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова и депутатите от ПП ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов.
Данните само за периода януари – септември сочат, че страната ни са посетили 7 млн. чуждестранни туристи. Област Добрич бележи ръст от 13,2% с над 320 хиляди гости от чужбина, само за периода януари – август. За първите осем месеца на годината в страната приходите от туризъм са 4,7 млрд. лева, като ръстът е 15% или 621 млн. лева са допълнителните приходи, влезли в българската икономика. „Това е благодарение на вашите усилия, които ежедневно, съвместно с местните власти и с правителствата се полагат, за да може туризмът да вземе полагащото му се място като основен сектор в българската икономика“, заяви министър Ангелкова. Анализът на туристите, които са посетили нашата страна, показват, че тя е предпочитана туристическа дестинация на първо място за това, че има стабилност, че има сигурност, спокойствие за чуждестранните туристи, каза Н. Ангелкова. Тя подчерта, че се повишава качеството на туристическия продукт, показателно за което е, че хотелите с категория 4 и 5 звезди са на първо място като предпочитана категория място за настаняване от чуждестранните туристи.
На вътрешния пазар от януари до септември има реализирани нощувки от около 3 милиона български граждани.  Само за лятото те са 2,1 млн., което е около 8 % ръст. До края на годината, на база на песимистичните прогнози, които Министерството на туризма прави, се очаква общо чуждестранни и български туристи да надхвърлят 11 млн. и това да е ръст между 10,5 и 12 % на годишна база. Ако успеем да го постигнем, ще е рекордно за българския туризъм, откакто изобщо се води статистика, която да отчита всички тези данни.
Министърът представи идеята за създаване на инвестиционна карта за възможностите за инвестиции в сектора. Към момента тя се финализира, за да може до началото на следващата година да е налична на сайта на МТ в интерактивен вариант и успоредно с това в брошури, карти за привличане на потенциални инвеститори и те да знаят къде да насочат своите инвестиции. Голяма част от тях се насочват към Черноморието, защото летният туристически продукт формира 70 % от приходите от туризъм и е водещ сред туристическите продукти, обясни Н. Ангелкова.
Тя съобщи, че в края на ноември България организира световен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. България и домакин, съвместно със световната организация по туризъм. Поканили сме делегати от 152 страни, очакваме над 800 присъстващи. Имаме потвърдили над 25 министри на туризма, принцесата на Йордания. CNN е медиен партньор. Всяка община може да каже какво иска да популяризира.  Така от 29 ноември до 1 декември България ще е столицата на туризма..
В хода на дискусията Областният управител заяви, че държавата в лицето на правителството е обърнато към развитие на туристическия потенциал на областта. Областният управител запозна присъстващите с ремонтите на пътища, за които са подготвени документи. Тя отбеляза, че правителството предостави на общини в областта пътища и терени, които чрез публично-частно партньорство да повишат туристическия потенциал на региона.
Изпълнителният директор на „Албена" АД Красимир Станев изрази възхищение и от свършената за кратко време работа от страна на Министерството на туризма в лицето на министър Ангелкова и екипът й. Той благодари на Детелина Николова за усилията, които полага за развитие на туризма в региона и. Той отправи препоръка и поиска от депутатите, присъствали на срещата, да се вмени на общините чрез нормативна уредба повече съпричастност и да се увеличи бюджета на Министерството на туризма, за да няма разминаване между усилията на централно ниво и изпълнението по места.  НДТ
 


Сходни връзки

МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА: 13,2 % Е РЪСТЪТ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТУРИСТИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди