изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:37 EET
БИБЛИОТЕРАПИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ЙОВКОВ, СЕ ПРОВЕДЕ В РБ "ДОРА ГАБЕ"    
НовиниРегионална библиотека “Дора Габе” проведе поредната си Библиотерапия с потребители на ДЦВХУ при центъра за психично здраве "Д-р Петър Станчев" в Добрич. Срещата бе посветена на 136 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков.

В сектор "Краезнание" участниците в библиотерапията научиха непознати за тях факти, свързани с Йовковото творчество – любопитни детайли около героя Шибил от едноименния разказ; документални сведения за Минка Сарийска от Добрич, прототип на Шина от разказа „Българка” и др. Научиха повече за имена и прякори в произведенията на Йордан Йовков: видовете имена и лица в тях; народност на героите, тяхното именуване - само с лични имена, с лични имена и на родното село, само с фамилно име; различните форми на имената – лични мъжки и лични женски; прякори в произведенията; общобългарските, местните и привнесени имена на героите; имената, създадени от Йовков като Албена, Ганаила, Гергилан и др.
В краеведския сектор на библиотеката посетителите имаха възможност да разгледат множество дипляни, брошури и други нетрадиционни документи, свързани с жизнения и творчески път на бележития писател.
В края на срещата им бе поднесена беседа за експонираната в библиотеката изложба „Йордан Йовков на театрална сцена” по повод136 години от рождението на писателя, с документи от сектор „Краезнание”. НДТ


 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕРАПИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ЙОВКОВ, СЕ ПРОВЕДЕ В РБ "ДОРА ГАБЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди