изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-04 @ 20:57 EEST
ОТЛИЧНАТА КАРИЕРА ЗАПОЧВА С ОТЛИЧЕН СТАЖ    
Интервюта

Петя Петрова - ръководител на Кариерния център към Висше училище по мениджмънт в Добрич, пред НДТ 

- Г-це Петрова, поводът за това интервю е нова инициатива на Висше училище по мениджмънт, свързана с обучението на граждани, които не са Ваши студенти. Бихте ли разказали за нея?

- Новата инициатива е свързана с нашето сътрудничество с хотелска верига "Louis hotels", която има хотели на територията на Гърция и Кипър. Най-общо казано, ще се проведат обучения на територията на България, на Гърция и Кипър. Първата част е теоретична, ще е с продължителност три-четири месеца и за нея ще се погрижи Висшето училище по мениджмънт. Изразява се в обучение по английски език - 120 часа, плюс 18 часа или малко повече в камериерство и сервитьорство. Ще бъде водено от преподаватели на ВУМ. Ще последва интервю с хотелската верига и след това ще има обучение на място, практическото, в Гърция или Кипър. То ще е под формата на стаж. Теоретичното обучение е напълно безплатно и младите хора и тези на средна възраст могат да се възползват от тази възможност. Още повече, че самото обучение, разпределено в часовете на деня, ще бъде подходящо и за работещи, не само за безработни. Най-общо казано - ще е за граждани, за всеки, които има желание да получи в крайна сметка един сертификат за професионална компетентност. Да добие практически опит, защото това също е много важно. И не на последно място - заплатите в Гърция и Кипър са доста добри, по-различни отколкото по нашето Черноморие. Няма изискване желаещите да се включат в обучението да са работили в сферата на туризма. Идеята е ние да ги подготвим за сервитьори и камериери.

- Кога ще стартира обучението и колко души ще бъдат включени в него?

- Предвиждаме обучението да стартира около средата на януари следващата година, защото през май започва активният сезон в Гърция и Кипър. Предвиждаме всяка група да бъде по 15 човека. Ние така процедираме във Висшето училище по мениджмънт, за да могат да усвоят материала, да бъдат по-добре подготвени. Предвиждаме да има две-три групи. Първо ние ще проведем интервю, за да видим дали кандидатите имат възможността на бъдат обучени. Преди да замиват за Гърция или Кипър ще имат предварително подписано споразумение, ще знаят в кой хотел ще работят. Стажът там ще бъде с продължителност от 5 до 7 месеца в зависимост от тяхното желание. Той ще бъде платен и ще е в размер на 600 евро на месец. Включително им се осигурява безплатно настаняване и три пъти изхранване на ден. При успешно приключване всеки обучаем ще получи бонус, който е минимум 200 и максимум 400 евро. Със сертификата, който ще получи, човек може да кандидатства за работа навсякъде, и най-вече с практическия опит, който ще има зад гърба си. За реализирането на обучението ще разчитаме на подкрепата и на дирекция "Бюро по труда", ще работим съвместно по този проект. Включените в обучението ще имат чудесната възможност да научат английски език. А най-добрият начин да научиш език е в чужбина. Ние ще им дадем основата, те ще я развият.

- Бихте ли представили дейността на Кариерния център, който ръководите?

- Кариерният център към Висше училище по мениджмънт е основан през 2006 година. Оттогава насам ние подготвяме бакалаври и магистри за вземането на информирани решения за бъдещото си професионално развитие, като им съдействаме с ресурси, програми и консултиране във връзка с кариерното развитие, стажовете, започването на работа и продължаващото обучение. Висше училище по мениджмънт предлага на студентите си различен стил и вид обучение. То се стреми да установи добър баланс между теоретичните и практическите умения. Насърчава студентите да прилагат теорията на практика, демонстрирайки придобитите умения в ситуации от реалния живот – в учебната база на Висшето училище по мениджмънт или в различни фирми, с които е в бизнес отношения. Всички студенти имат два задължителни стажа по време на своето обучение, които са четиримесечни. Всеки стаж трябва да е в различна държава. Във Висшето училище по мениджмънт достатъчно се срещат с различни националности и култури, но друго е когато е в работна среда.

- Над какво работите в момента?

- В момента съм потопена в организирането на стажовете на студентите от кулинарната ни специалност. По принцип те са с продължителност 6 месеца, задължително стажът е в чужбина и в Мишленов ресторант. Това са най-добрите ресторанти. Много съм горда от факта, че успяхме да намерим Мишленови ресторанти, които са с една, две и три звезди, като имаме няколко с три звезди, които са съгласни да приемат нашите студенти. Това е наистина е голям успех. Точно това ни различава от абсолютно всички кулинарни училища не само в България, но, смея да твърдя, и в Източна Европа.

- Какви са възможностите за кариерно развитие на студентите на ВУМ от различните специалности?

- Пред студентите на ВУМ, обучаващи се в областта на туризма и хотелиерството, се отварят прекрасни възможности за кариерно развитие в международен план. Задължителните стажове за всеки първокурсник и второкурсник са чудесно начало за онези, които биха искали да стигнат до позиция ТОП мениджър в различни области на туристическата индустрия в България или по света. По-голямата част от студентите от тази област заемат средни и висши ръководни постове в мултинационални туристически организации – мениджъри на хотели, F & B и фронт офис мениджъри, старши администратори, маркетинг мениджъри и много други. Студентите на ВУМ, които се обучават в сферата на бизнеса, са квалифицирани да заемат позиции в области като стратегически мениджмънт и маркетинг, международно бизнес планиране, човешки ресурси, бранд мениджмънт, продажби, финанси и в много други сфери на глобалния бизнес. По отношение на бизнес специалностите - на 23 ноември представители на Майкрософт Европа ще бъдат при нас, за да направят презентация. Искат да набират от нашите специалисти. Радвам се, защото това е нова програма и това е голям успех. Майкрософт въобще не се достигат лесно и се радвам, че ги убедихме да работим заедно. Студентите на ВУМ, които се обучават в сферата на Информационните технологии, имат възможността да се срещат с компании, които са водещи в тази област. Както вече споделих, студентите от Кулинарната специалност отиват в Мишленови ресторанти - в 1, 2 и 3, което е невероятен старт за тях и тяхната кариера.

- В кои държави изпращате студенти на стаж?

- Държавите, в които изпращаме в Европа, са Германия, Франция, Испания, Португалия, Полша, Литва, Малта, Англия, Ирландия, Италия, Гърция, Холандия, Кипър и т. н. Имаме отлични партньорства с компании от Обединените Арабски Емирства и САЩ. В Кариерен център се стремим да изпращаме студентите в различни държави след първи и втори курс, за да имат възможността да живеят, и работят в различни култури, освен придобиването практически опит. Една от целите ни е да ги изпращаме в държави, в които те освен да утвърдят английският си език, да повишат нивото си на знания по втория език, по който се обучават при нас, а именно: френски, немски и испански. Когато са на стаж те не просто израстват професионално, те израстват и като личности.

- Какви са ползите за студентите от стажовете, които организирате?

- Отличната кариера започва с отличен стаж. Участието в стажантската програма на студентите на Висшето училище по мениджмънт ги прави конкурентни на пазара на труда. Винаги казвам на новоприетите студенти, че най-важно е, когато се дипломират и вече явили се на интервю, работодателят, отваряйки тяхната автобиография, да види вече натрупан практически опит, работа във водещи световни компании, работа в различни държави, знание по повече един чужд език, умения за работа с хора от различни култури и етноси, което всъщност ще им спечели работата.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ОТЛИЧНАТА КАРИЕРА ЗАПОЧВА С ОТЛИЧЕН СТАЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди