изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:47 EEST
ХОРМАЙСТОРЪТ НА "ДОБРУДЖАНСКИ ЗВУЦИ" БОЖАНА ТОНЕВА ЧЕСТВА 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ    
Общество Преди няколко дни в репетиционната зала на хор „Добруджански звуци” хормайсторът на хор хор”Добруджански звуци” Божана Тонева чества 80-годишния си юбилей.


    Ако този хор, към днешна дата има 115 годишна история, то неговият хормайстор Божана Тонева е на този пост около половин век.
    Малко хора от различни браншове са имали такъв дълъг професионален път, и то на една и съща длъжност. Това не значи, че тази професия не търпи развитие -напротив, ако преди десетилетия в своето начало хорът е изпълнявал не особено претенциозен репертоар, то с годините той добива по-високи художествени измерения благодарение на различни фактори, с които израстването на хормайстора става неизбежно. През последните няколко десетилетия поставянето на такъв репертоар, като кантати, оратории, меси, мадригали, както и хорове из опери на велики композитори, не са детска игра. За да бъде полезен на диригента, хормайсторът трябва да е наясно с неговата концепция и в този смисъл професионалния синхрон е задължителен. Голямата любов и обич към хора, чийто постижения са впечатляващи, са и нейни постижения.
    В дългогодишния си творчески път, Божана Тонева е многократно награждавана. Удостоена е със званието „Отличник” на Комитета за Култура, с множество грамоти, както и /много важно/, с персоналната оценка на проф. Георги Димитров, патрона на хоровото дело в България, и от доайена на класическата българска хорова песен Тодор Попов, които от близо следяха цялостната работа на хор „Добруджански звуци”. Проф. Георги Димитров твърди, че работата на помощниците на Захари Медникаров и на Божана Тонева „резонират в цялата страна”.
   
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ БОЖАНА! НА МНОГАЯ ЛЕТА!
Ахил КАРАМУЗОВ

 


Сходни връзки

ХОРМАЙСТОРЪТ НА "ДОБРУДЖАНСКИ ЗВУЦИ" БОЖАНА ТОНЕВА ЧЕСТВА 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди