изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:32 EEST
ДВОЙНО Е СПАДНАЛ СТОКООБМЕНЪТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ    
НовиниСътрудничеството в областта на селското стопанство е едно от най-приоритетните направления на българо-руските икономически отношения, заяви пред журналисти в Добрич Игор Илингин – търговски аташе на Руската федерация в България. Именно в тази връзка бе и посещението на дипломата в Добрич вчера, заедно с генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук.


Илингин посочи, че целта е стокообменът между двете страни да се върне на нивата отпреди налагането на икономическите санкции. Той посочи, че през 2013 г. той е възлизал на 7 млрд. долара, докато за миналата година е бил 3 млрд. долара, а за този година се очертава да е 2,5 млрд. долара. Една трета от българския експорт е продукция от сферата на машиностроенето, включително и от област Добрич, другата една трета е от фармацевтичната промишленост, а останалите – хранителни стоки, мебели, дрехи. Вносът от Русия пък е основно енергетични продукти.
На проведената среща е осъдено бъдещото развитие на икономическите връзки. Предвижда се производители на руска земеделска техника да посетят региона. Представители на селскостопанския сектор, както и преработвателната промишленост от България,са участвали в няколко големи изложения в Русия.
По думите на Илингин, има много добри перспективи, големи ниши за български стоки, които са известни в Русия. Тъй като те имат добро име сред руските клиенти, не се изискват големи средства за маркетинг и реклама.
Той подчерта, че санкциите очевидно пречат и на взаимноизгодното развитие. Има перспективи санкциите до година – две да бъдат вдигнати. Затова, според него, трябва българските производители да започнат да се запознават със системата за електронни сертификати на продукцията, които се изискват в Русия. У нас се предвижда да дойде делегация от руски инспектори, които ще атестират наша продукция, която след вдигането на санкциите, ще може да се изнася за Русия. 
Бизнесът не си спомня причината за налагане на санкциите, но вижда, че те нанасят щети, каза още Илингин. НДТ


 


Сходни връзки

ДВОЙНО Е СПАДНАЛ СТОКООБМЕНЪТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди