изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:11 EEST
„МАЙЧНА ГРИЖА” СЪТВОРИ ЕПОХА НА НАДЕЖДАТА, ЩЕДРОСТТА И ДОБРОТО НА ДОБРУДЖА    
Новини

Близо 46 хиляди лева събра на юбилейния си 20-и благотворителен бал дамският клуб за талантливи деца от Добрич



За 20-и път Дамски клуб „Майчина грижа” сътвори своята Нощ на Доброто. Ентусиазмът и благородната идея на трийсетте дами от клуба по традиция събраха в навечерието на Деня на християнското семейство своите приятели и единомишленици, за да се обединят за ново добротворчество. Над 300 гости посрещна клубът в ресторант „България”, който бе изискано аранжиран в цветовете и символиката на „Майчина грижа”, за да им благодари за щедростта и да ги накара отново да отворят душите и сърцата си, за да подкрепят таланта на Добрич и Добруджа. А, че този талант е в изобилие, показаха и младите надежди, които изнесоха на сцената спектакъл с много красота, изящество, талант и увереност в бъдещето.  

В началото на вечерта водосвет отслужи отец Емануил, който пожела Божието благословение да е с всички, за да творят добро.

„Тези 20 години са безкрайно малко в космически аспект. Но, в живота на един град, на една общност, на едно семейство, те могат да се превърнат в епоха. Всички ние заедно превърнахме тези 20 години в една епоха на надеждата, на щедростта и на доброто на Добруджа. Една епоха, за която ние много Ви благодарим. Една епоха, която, надявам се, с Божията благословия, но най-вече с Вашата щедрост, ние ще продължим. Защото всичко онова прекрасно, което правим, успяваме да го направим, благодарение на Вас. Благодарение на това, че в Добруджа има толкова много добри, щедри, прекрасни хора, които са готови да се включат в нашата прекрасна кауза – да съхраним, да развием, да предпазим, да множим таланта на децата на Добрич. Благодарим Ви от сърце!”, каза в приветствието си председателят на клуб „Майчина грижа” Сабина Дукова. И обеща на юбилейния бал да има от всичко по много – много красота в празничната зала на хотел „България”, много талантливи деца , които да се представят на сцената, много звезди, които да се грижат за доброто настроение, много предмети в благотворителната томбола, много и стойностни произведения на изкуството в благотворителния търг, като призова гостите за много щедрост в името на децата на Добрич.

Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев, кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на Балчик Николай Ангелов, зам.-областният управител Сали Феим, зам.-кметът на Каварна Ивелина Илиева, представители на добруджанския бизнес и институции.

„За мен е изключителна чест да присъствам на 20-ата годишнина на дамски клуб „Майчина грижа”, каза кметът Йордан Йорданов. Той подчерта, че всички спазваме закони, спазваме стереотипи от нашето ежедневие. Всеки един от нас е отдаден по някакъв начин на обществото, но не за всеки може да има закон за отдаденост към това, което прави, за каузата, за която се бори и за целта, която има, подчерта той. „Тези мили дами имат невероятната кауза, още повече – отдаденост към това, което правят. Нещо, което никой не може да ги задължи, да им каже какво да направят. Те искат, вярват и го постигат, благодарение на всички нас днес тук. Не само като присъствие. Присъствието на всички нас показва колко сме отдадени на това, което искаме да се случи, показва колко много подкрепяме тези мили дами и това, което те правят”, каза кметът. Той поздрави дамите от „Майчина грижа” за целта, която имат, за каузата, която следват. Пожела тяхната инициатива да се разрасне в цялата страна, защото е жив пример за това как всеки един от нас може да бъде отдаден на кауза, без да е задължен за това със закон.

Поздравителен адрес по повод юбилейния двадесети благотворителен бал бе получен и от президента Росен Плевнелиев. В него той посочва: „Високо оценявам Вашия принос за възраждането на една богата и благородна традиция – дарителството и взаимопомощта. Връщайки към живот една идея, стартирала в Добрич още през XIX  век, вие доказахте, че благородните традиции не трябва да остават в миналото, а да се превърнат в източник на полезен опит в бъдещето… Вярвам, че през изминалите 20 години постигнатото беше възможно, благодарение на прекрасния екип на Дамски клуб „Майчина грижа”, който вложи много време и посветеност за подкрепата на талантливите деца в неравностойно положение в Добрич. Пожелавам на този екип все така всеотдайно да продължи да работи за осъществяване на общественозначими каузи. Убеден съм, че успехът на Вашата мисия ще е мерило за зрелостта на нашето общество.” 

Празничната програма започна с невероятните добруджански ритми в изпълнение на 60 танцьори от детската представителна фолклорна студия „Добруджа“ с художествен ръководител Стоян Господинов.  Хорът на момчетата към детска градина „Бодра смяна“ №8 с ръководител Стефка Димитрова и  солист Максим Младенов предизвикаха бурните аплодисменти в залата с песента „Моя страна“. Много красота и финес внесоха на сцената малките балерини от студиото за класически балет към арт-център „Палитра“ с ръководител Светла Илиева. За празничното настроение допринесоха също талантите от детска градина № 9 – ръководител Мария Димитрова,  от СУ „Св. Кл. Охридски“ с музикален педагог Милена Пеева, студиото за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център - Добрич с музикален педагог Елена Карабелова.

На сцената се представиха също студио за съвременни танци при Арт-център „Палитра“ с хореографи Иван Иванов и Гергана Пейчева, както и квартет „Усмивка“, ръководител Анелия Иванова. За настроението на присъстващите на бала се погрижиха още Николай Марков – възпитаник на Сдружение „Ръка за таланта“ с ръководител Стефка Димитрова,  танцова студия „Алексия“ – главен художествен ръководител Севдалина Мавродиева Нейкова. Домакини и гости можаха да се насладят на удивителен певчески талант и на Мария- Магдалена Русева, която е стипендиантка на  „Майчина грижа”.

Градуса на настроението вдигна с невероятните си изпълнения неповторимата Нели Грегъри, верен приятел на клуб „Майчина грижа” и тяхната благотворителна идея. Гост звездите на вечерта бяха дует „Шик“ и Петя Буюклиева.

Водещ на вечерта бе Красимир Демиров, а в благотворителния търг се включи и Влади Въргала – отдавнашен приятел на дамите от „Майчина грижа”. На търга бяха разиграни произведения на изкуството.

Присъстващите наддаваха за графики на Владимир Чукич, дарени от д-р Антония Първанова, която бе сред гостите на бала. Две графики от един цикъл, неразривно свързани, двете са едно цяло. Владимир Чукич е един от най-известните български графици с многобройни изложби по целия свят. Носител на десетки международни награди.  В търга бе включена картина на Иван Русев. Художникът  твори по време на непрестанните си пътешествия по света, а картините му често биват сравнявани с тези на „старите майстори“. Определят го като „закъснял импресионист, който не се вълнува да бъде модерен, за да се впише в поредното ново концептуално течение. За благотворителния търг своя картина, рисувана с пръсти и енергийно заредена, бе предоставила и д-р Галя Бодичева. Наддаване бе проведено и за кашпа, дарена за каузата на клуб „Майчина грижа“ от президента Росен Плевнелиев. Тази кашпа е подарък на държавния глава от кмета на един космополитен град – Шанхай. Върху нея са изрисувани традиционните китайски символи за благополучие – лястовиците и вишневият цвят. Кашпата е изработена от фин китайски порцелан. В търга имаше също и гоблен – Благослов, дело на млада дама - Даниела Милева, която миналата година за първи път е имала удоволствието да бъде на бала на „Майчина грижа“. И така се е впечатлила от каузата на дамите, та сама, от душа е решила да направи този дар-изненада за клуба. Сред другите атрактивни предмети, включени в благотворителния търг, бе изцяло ръчно изплетена на една кука елха, изработена от Йоанна Дукова. Тя бе наречена да носи на онзи, който я купи, щастие и благодентствие.

Композиция от китайски фарфор, донесена от Пекин, бе дарена за търга от Живка Ганчева. Трите предмета, освен, че са изящно изработени, са изработени от китайски фарфор – една сплав от каолин и други съставки, която е създадена в далечни времена в китайския град Дин Чжоу. Сплавта била толкова ценна и толкова рядка, че произведения от нея можели да притежават само императорът и приближените му , а градът, където майсторите ваяли скулптурите си, се заключвал нощем, а денем в него можело да се влиза само с пропуск. Композицията е изработена и надписана от известен китайски художник през 2003 година и представлява реплика на  композиция от династията Хан. Йероглифите са на старокитайски и всеки има особен смисъл.

С благотворителна цел бе и наддаването за икона с мощи на Света Блажена Матрона Московска – Светица от 19 век, ражда се сляпа, поема по Христовия път, била е монахиня, игуменка. През целия си живот нейните молитви са помагали за незрящи хора, болни и сакати, онкоболни, обладани от зли духове, помага против уроки и на семейства без деца /чадородие/ След като умира, там, където е погребана в Москва, след като разкопават гроба, намират нетленни останките й. На гроба са получавали изцеление. В иконата има ладан /благоуханен камък, тамян/ от Света гора и частици от плащеницата, с която е била увита на погребението. Иконата е пропътувала 4000 км, за да стигне до тук. Изработена е от 6 монаха от Света гора, 5 души от Киевската катедрала са изработили инкрустациите, ръчно изработената рамка, мощевицата е изработена в Атон, там слагат ладана, в Киев слагат частиците от плащеницата, имат парче от нея и я разнищват буквално на кончета, за да разпространят тази благодат в много икони. Отец Емануил има роднини – онкоболни и се грижи за онкоболни в приюта – свидетел е на чудеса, след досег с мощите.

Прасенце от Карапелит, опечено от сръчните майстори на ресторант „България“ и торта от сладкарница „Зехир“, също бяха разиграни на търга.

Председателят на "Майчина грижа" отличи с плакет на клуба семейство Даниела и Тошко Георгиеви, които са традиционни дарители.

С набраните средства по време на бала – от покани, томбола, търг на предмети на изкуството, както и от дарения, ще бъдат подпомагани талантливи деца, останали без родители, само с един родители или от семейства в крайно тежко материално положение. Учениците получават месечна стипендия от 100 лева, а студентите – 150 лева. През тази година сред стипендиантите на „Майчина грижа” е имало и девет абитуриенти, които са били допълнително подпомогнати.

Над 400 деца са били подпомагани през тези 20 години от „Майчина грижа”, като някои от тях от първи клас до завършване на образованието. Набирането на средства става по време на благотворителния бал, който се провежда в навечерието на Деня на християнското семейство.

През изминалите 20 години клубът е събрал около половин милион лева, с които е подпомагал таланта на Добрич. Тази година клубът има 50 стипендианти – ученици и студенти, като това е най-големият брой млади хора, които дамите подкрепят със стипендии за една учебна година.

Близо 46 хиляди лева – това е равносметката, по неокончателни данни, от проведения в петък за 20-и път благотворителен бал на дамски клуб „Майчина грижа” в Добрич. С тези средства ще се подпомогнат талантливи деца, останали без родители, само с един родители или от семейства в крайно тежко материално положение. Те бяха набрани от продажбата на покани, от благотворителната томбола и търг, както и от обявените дарения. НДТ

Предстои да добавим още снимки от бала

 


Сходни връзки

„МАЙЧНА ГРИЖА” СЪТВОРИ ЕПОХА НА НАДЕЖДАТА, ЩЕДРОСТТА И ДОБРОТО НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди