изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:19 EEST
Прокурор Румяна Арнаудова: Второто обвинение на П. Москов е за износ на ваксини и ощетяване на държавата с 413 370 лв./обзор/    
Ред и сигурност София. Второто обвинение на Петър Москов е за износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Второто обвинение на Петър Москов е свързано с така наречения износ на ваксини. По силата на междуправителствено споразумение България е направила дарение – 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза БЦЖ на Република Турция“, обясни Арнаудова.


По думите й министърът в оставка Петър Москов е трябвало да направи дарението от страна на българската държава, така че да отговаря на българските закони. „Отново, нарушавайки законови разпоредби се извършва износа на ваксините през месец септември 2015 г. на 13 май обаче, четири месеца по-рано, министър Москов е отправил писмо до изпълнителния директор на държавното дружество, чийто принципал е той, а именно „Бул Био“, с което е възложил на дружеството да произведе за нуждите на Р България това количество ваксини“, допълни тя. „В същото писмо министър Москов е поел задължение стойността на тези ваксини да бъде заплатена от Министерство на здравеопазването. Но всъщност на 27 ноември 2015 г. изпълнителният директор на „Бул Био“ Любомир Димитров е бил извикан в Министерство на здравеопазването и му е бил предявен за подпис договор за дарение. Тоест след като май месец министър Москов е заявил и поел ангажимент да заплати 5 млн. ваксини срещу туберкулоза нито е заплатил на държавното дружеството към месец септември, когато фактически е било осъществено изнасянето на ваксините към Турция, нито по-късно“, коментира Румяна Арнаудова.
По думите й изпълнителния директор на „Бул Био“ е предявил фактури за плащане към Министерство на здравеопазването, такава каквато е била първоначалната уговорка в изпълнение на заявката, подадена от министър Москов. „Плащане обаче към държавното дружество от страна на Министерството не е извършено. През 27 ноември 2015 г. изпълнителният директор на „Бул Био“ е трябвало да подпише предварително подготвен договор за дарение, по силата на който държавното дружество дарява всички ваксини на Министерство на здравеопазването“, поясни тя. „По този начин министър Москов е анулирал задължение на Министерство на здравеопазването към „Бул Био“. Само производствените разходи за изработка на тези 5 млн. ваксини срещу туберкулоза възлиза на 413 370 лв. В този размер считаме, че е настъпила щета за държавното дружество „Бул Био“ ЕООД. Сключвайки всъщност този договор за дарение, който е бил предварително подготвен със съдействието и по поръчение на Адам Персенски, който е съгласувал предварително сключването на договора. Москов е целял да не заплаща производствените разходи по изработка на тези ампули и да ощети държавното дружество“, каза още Румяна Арнаудова.

София. Освен, че е прието това дарение в разрез със законовите регламенти за получаване на разрешение за употреба на територията на страната, Министерство на здравеопазването е заплатило и ДДС в размер на 323 хил. лева, както и разходите по доставките на ваксините. В този размер са и нанесените имуществени вредни последици. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, по време на брифинг в съдебната палата, във връзка в повдигнатите обвинения на министъра на здравеопазване Петър Москов и неговият заместник Адам Персенски заради даренията на ваксини между България и Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Споразумението беше сключено с Република Турция и в частност Министерство на здравеопазването на Република Турция. Основно положение в двете дарения, както за дарението от България към Турция, така и обратно – от Турция към България, беше двете страни да се снабдят с ваксини, които са необходими за нуждите на имунизационния календар, и на Република България, и на Република Турция. С едно от споразуменията, Българската държава дари 5 млн. дози ваксина срещу туберколоза, а по-силата на другото споразумение в България пристигнаха 100 хил. ампули „Пентаксим“ и 100 хил. ампули „Еувакс“, обясни министър Арнаудова. По думите ѝ разследването на Софийска градска прокуратура е установило, че на 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Р Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина, както и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването. „От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер“, подчерта Арнаудова.

София. Разследването не е приключило и ще продължи, като искам на този етап да кажа, че прокурорите от СГП бяха готови с решение за повдигане на обвинение още в края на месец септември. Абсолютно съзнателно взеха решение да повдигат обвинение след приключване на кандидатпрезидентската кампания. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на здравеопазване Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски заради даренията на ваксини между България и Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Взеха това решение, защото прокурорите не желаят да се политизират техните действия“, уточни Арнаудова.
По думите ѝ са били разпитани много хора по това досъдебно производство. „Документите потвърждават, че не са издавани разрешения за употреба на двата вида ваксини. Това досъдебно производство започна по сигнал на Валя Ахчиева и нейни разследвано, което беше излъчено по БНТ. Тя изпрати сигнал до СГП за това, че има нещо нередно във връзка с тези дарения, които са направени. От октомври миналата година до април 2016 г. СГП е извършила предварителна проверка и събираше документи. Снемаха се предварително обяснения на различни лица. На 14 април т.г. СГП образува досъдебно производство. Проведоха се разпити на повече от 100 лица“, допълни Арнаудова и благодари от името на разследващия екип на всички свидетели и журналисти, които са спомогнали за сравнително бързото развиване на обстоятелствата и фактите по това дело.

София. Здравният министър в оставка Петър Москов е обвинен и в безстопанственост. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Третото престъпление, в което в момента се обвинява Петър Москов е за безстопанственост. Миналата седмица стана ясно, че СГС повдигна обвинение на длъжностно лице на „Бул Био“ – Росен Алексиев, който изпълняваше длъжността изпълнителен директор на „Бул Био“ ЕООД в периода 24 юни – 1 юли 2016 г. В този период, лицето е позволило и разпоредило произвеждане на ампули с ваксината „ТетаДиф“ в база „Люлин“ на дружеството. Базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства“, обясни Арнаудова. „Въпреки изричните забрани в закона и липсата на дадено разрешение за производство и за съхранение на „ТетаДиф“ в тази база това се е случило и са били произведени 1 014 000 ампули от тази ваксина. Стойността на ампулите е 110 302 лв.“, коментира тя. По думите й тези ампули и това количество ваксина подлежат абсолютно задължително на унищожаване, тъй като няма издадено разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за производството им на това място.
Арнаудова обясни, че по сигнал на граждани и свидетели по делото на СГС, в момент преди натоварването на тези ваксини „ТетаДиф“ за износ, разследващият екип е отишъл на място и е задържал цялото количество на ваксините. „Те се съхраняват и са веществено доказателство по делото. Обвинението на Петър Москов е за това, че въпреки задължението си по закон и като министър на здравеопазването , и като принципал на държавното дружество „Бул Био“ не е осъществил достатъчен контрол върху работата на лицето Росен Алексиев, който към онзи момент е изпълнявал длъжността изпълнителен директор на дружеството“, поясни Румяна Арнаудова.

София. Петър Москов е искал да направи дарението в размер на 5 млн. дози ваксини в замяна, на което да бъде получено известно количество за България. Половината от тях са абсолютно забранени за употреба на територията на страната и затова подлежат на унищожаване. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на здравеопазване Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски заради даренията на ваксини между България и Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички сте свидетели на това, че през цялата кампания имаше често предупреждения от различни медии за това, че се готви „Костинброд 2“ и пр. Факт е, че ние действаме със силата на доказателствата, но решихме да се извършват явните действия по привличането на лицата като обвиняеми след като приключи кампанията, за да няма какъвто и да е политически отпечатък в нашата работа“, обясни Арнаудова.
По думите ѝ онова, което към този момент могат да кажат е, че със сигурност целта е била да се набави облага. „Редно е да се каже, че законът не изисква облагата да е противозаконна. Но това са фактите по делото. Твърдим, че има получена облага и че е настъпила имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и неимуществена, оронваща престижа на министерството“, коментира още говорителят на главния прокурор.

София. Зам.-министър Адам Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов за извършване на две престъпления по служба. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По-рано днес бе привлечен като обвиняем заместникът на Петър Москов - Адам Персенки. Обвиненията, които му бяха повдигнати са за това, че умишлено е помагал и е улеснил извършителя Петър Москов да извърши две престъпления по служба. Бил е изключително деен помощник на Петър Москов“, коментира Арнаудова.
По думите й Персенски е участвал в контактна и работна група по повод сключването на двустранните споразумения за дарение между България и Турция. „По отношение на 100 000 ампули „Еувакс“ за тях няма издадено разрешение за употреба на тази ваксина на територията на България и след намесата на Върховна административна прокуратура цялото количество ампули е спряно, задържано, намира се в склад, който се пази и представляват веществено доказателство по досъдебното производство. В тези ампули с ваксината „Еувакс“ според Изпълнителна агенция по лекарствата има веществото тиомерсал, което е забранено за употреба на територията на ЕС и е в противоречие на Европейската фармакопея и за това не е включено в имунизационния календар“, поясни Арнаудова.
По отношение на ваксината „Пентаксим“ говорителят на главния прокурор коментира: „Разпространена е на територията на България, като нямаме каквото и да е съмнение, че се касае за вредна ваксина“. „Обвинението ни е за това, че не е спазена процедурата, разписана в закона по издаване на разрешение за употребата на ваксината на територията на страната“, допълни тя.
На Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

София. Това, което мога да кажа по делото срещу Петър Москов и Адам Персенски е, че решението на МС за одобрение на междуправителствените споразумения за дарение е взето неприсъствено. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на здравеопазване Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски заради даренията на ваксини между България и Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е процедура, която е допустима за правилника на МС. Тоест не е имало съвещание или събиране на МС, на което Петър Москов да е представил своето предложение за сключването на такива дарения и да е обосновал икономически или по друг начин изгодността на споразумението. В този случай предложението му е било носено от кабинета – от министър на министър“, обясни Арнаудова. По думите й всеки министър е полагал подписа си в знак на съгласие.
„Това, което СГП ще направи в рамките на утрешния ден е да разпита всички министри от МС за това по каква процедура са били взети техните подписи, кой им е носил документите за подпис и към това предложение имало ли е допълнителни документи, финансова обосновка и какви са били мотивите за вземането на това решение неприсъствено без обсъждане, а само въз основа на писмени документи. В рамките на утрешния ден членовете на МС са призовани за разпит като свидетели, за да се изясни и този етап от дейността“, подчерта говорителят на главния прокурор.
За обвиненията, които Цветан Василев е направил за корупционни сделки и злоупотреби с власт и дали прокуратурата смята да направи проверка, Арнаудова заяви, че до момента никой от колегите й не е казал, че започва проверки. „Така че към този час не мога да отговоря на този въпрос“, добави тя.
На въпрос дали новоизбраният президент ген. Румен Радев е бил в следствието, Арнаудова отговори, че е получавала този въпроси и от други журналисти, но не е успяла да се свърже с колегите си от следствения отдел, които вероятно цял ден са работили по делото срещу здравния министър в оставка Петър Москов. „Не мога да потвърдя, нито да отрека новината. Нямам никаква представа“, каза още тя.

София. Прокуратурата повдига обвинения на здравния министър Петър Москов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.
Люба АЛЕКСИЕВА

Очаквайте подробности

Агенция „Фокус“ припомня: Държавното обвинение образува досъдебно производство по случая с размяна на ваксини между Турция и България през 2015-та година.
Тогава страната ни получи около 100 000 ваксини „Пентаксим“ като дарение от югоизточната ни съседка. Тя е предназначена за имунизация на бебета срещу редица заболявания. Заедно с нея бе доставена и ваксина „Еувакс“ предназначена за имунизация срещу хепатит Б. Тогава стана ясно, че тя е забранена за ползване на територията на България, но от здравното министерство обявиха, че ще я задържат, за да я използват в случай на увеличение на бежанския натиск към страната ни.
Според информацията, от своя страна България е поела ангажимент да дари на Турция 5 млн. ваксини срещу туберколоза.
На 15 април 2016 година, на пресконференция в Пловдив, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. Той обясни, че предметът на разследването е свързан не с въпроса дали ваксините представляват опасност за живота и здравето на децата при прилагането им, а с икономическата целесъобразност на сделката. Тогава главният прокурор обясни, че на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция.
През изминалата седмица бе повдигнато обвинение на Росен Алексиев, ръководител на държавната фирма „Бул Био“, която е произвела над 1 млн. неетикирани ваксини срещу тетанус, по поръчка на турска фирма.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Прокурор Румяна Арнаудова: Второто обвинение на П. Москов е за износ на ваксини и ощетяване на държавата с 413 370 лв./обзор/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди