изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:32 EET
Мустафа Карадайъ, ДПС: Настоящият президент няма юридическо и морално право да съставя служебно правителство или да участва в то    
Ред и сигурност София. Според нас в настоящият президент, чиито мандат изтече с провеждането на президентските избори и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на президентската институция, той няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес. Включително да съставя каквото и да се служебно правителство, включително и да участва във формирането на такова. Това каза пред журналисти след консултации с президента Росен Плевнелиев председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Карадайъ заяви, че в момента са на ход политическите партии. „Има едни политически партии, които се наричат самосистемни. Нека поне веднъж самонаричането и действията им да покажат, че са системни. Няма нищо извънредно. Нормален процес. В този процес нещата могат да се подредят“, коментира Карадайъ. По думите му има различни възможности и са на ход онези, които наричат себе си системни партии, да покажат, че могат да носят отговорност пред народа. „Ние предлагаме, дали сме своя принос, обърнахме сме първо към отделните политически субекти, към основните партии, в последствие и от трибуната на Народното събрание призовахме да се седне на масата и в диалог за този преходен период да се постигне консенсус около 3-4 неща“, обясни той. По думите му няма никакъв проблем ДПС да седне на масата с тези партии, които се самонаричат отговорни и в диалог да отидат на нормални и честни избори.

София. Оставката на правителството е закъсняла. Това каза пред журналисти след консултации с президента Росен Плевнелиев председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат“, заяви той. По думите му обаче в това Народно събрание различните форми и варианти за съставяне на правителство са изчерпани. „Така, че при наличие на една нормална процедура, нещо, което беше предизвестено със самото представяне на това правителство – оставката беше предизвестена, така че нищо извънредно не се е случило в страната“, обясни Карадайъ. „Всички признаха тези избори и никой не се съмнява в честността им“, добави лидерът на ДПС. „Освен президентските избори в политическото пространство има и оставка на правителството. Тази оставка според нас е закъсняла“, коментира той. По думите му този кабинет е бил порочно сформиран. „Смесвайки двете теми мисля, че някои хора се опитват да покажат, че има някаква извънредност в ситуацията. Няма нищо извънредно“, заяви Карадайъ. „Конституцията е ясна, така че отива се на предсрочни изброи, няма никакъв проблем“, каза лидерът на ДПС.

София. Отива се към предсрочни избори. Това каза пред журналисти след консултации с президента Росен Плевнелиев председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не веднъж за последните две години ние сме давали оценката си, мнението на начина, по който се формира мнозинството в НС, че то е порочно. Това правителство беше излъчено също порочно от това мнозинство“, обясни Карадайъ. По думите му това Народно събрание е изчерпало възможностите си още със съставянето на мнозинството. „Ние сме казвали вече няколко пъти, че искаме предсрочни избори. Ще участваме в правителство, ако народът даде мандат при наличие на нормална процедура, а не в този парламент“, допълни той. „Оставката на правителството беше предизвестена. Нищо извънредно не се е случило в страната. Изминаха едни нормални президентски избори, с категоричен резултат, новоизбраният президент с огромно доверие ги спечели и всички признаха това“, допълни Мустафа Карадайъ.

София. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и народните представители Алиосман Имамов и Йордан Цонев пристигнаха в сградата на президентството за провеждането на консултации с държавния глава Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съгласно конституционните правомощия на държавния глава по чл. 99, ал. 1 президентът започна консултации с парламентарните групи в 43-то Народно събрание след гласуваната оставка на правителството с министър-председател Бойко Борисов. В 14.00 часа президентът ще проведе консултации и с представители на парламентарната група на Реформаторски блок.
След приключване на кръга от консултации, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати. Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава.
Фокус припомня: На 17 ноември президентът Росен Плевнелиев започна провеждането на консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание . През изминалата седмица държавният глава проведе разговори с ПГ на ПП ГЕРБ и БСП, като лидерите и на двете политически партии заявиха, че ще върнат проучвателния мандат на президента.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Мустафа Карадайъ, ДПС: Настоящият президент няма юридическо и морално право да съставя служебно правителство или да участва в то | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди