изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:52 EEST
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ДОБРИЧ    
Ред и сигурност В Административен съд – Добрич се проведе „Ден на отворените врати” с цел повишаване правната култура на гражданите и запознаване с работата на органите на съдебната система. През целия ден беше осигурен свободен достъп до канцелариите на съда. Организирано съдът беше посетен от над 40 ученици от ХІ клас на СУ “Кл. Охридски”, СУ “Любен Каравелов”, ПМГ “Иван Вазов”, ЕГ “Гео Милев” и ФСГ “Васил Левски”.

 В обявения начален час учениците от СУ “Кл. Охридски” и СУ “Любен Каравелов” бяха съпроводени от съдебния администратор до съдебното деловодство, където се запознаха с възможностите за предоставяне на съдебно – административни услуги и информация. Административният секретар – Димитринка Згурова представи на учениците как на практика се образува едно дело, видовете дела и обхвата на съдебния район на Административен съд – Добрич.
 В съдебната зала Веселина Сандева – съдебен секретар разясни на присъстващите местоположението на съдийския състав и на страните в процеса при провеждане на съдебно заседание.
 Теодора Милева – съдия в Административен съд запозна учениците със структурата на съдебната система, спецификата на работата на магистратите, с функциите на Административен съд – Добрич, правилата за посещение в съда и за присъствие в съдебна зала.
 Ученици от ПМГ “Иван Вазов” и СУ “Любен Каравелов” в 10.30 ч. присъстваха на съдебен процес по административно дело с председател Красимира Иванова. Делото бе с предмет обжалване решение на директора на ТП на НОИ – Добрич, с което се отказва отпускане на пенсия на жалбоподателя.    
 В 11.30 ч. в зала № 3 Председателят на съда - Красимира Иванова награди с книга и грамота класираните на първо, второ и трето място ученици от обявения конкурс за написване на есе на тема по избор: “С лице към съда” и “Очакванията ми към съдиите за почтеност и благоприличие”. На всички участници в конкурса  бяха връчени грамоти и Конституция на Република България.
По-късно стартира образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” за учебната 2016 г. – 2017 г. Красимира Иванова постави началото на обучението с изнасяне на  лекция на тема “Професия "съдия" и запознаване със статута на магистратите. Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател”. (Как се става съдия – изисквания според Закона за съдебната власт. “Човекът под тогата” – качества, които трябва да притежава съдията. Статут на административните съдии в Република България). Учениците взеха участие в разглеждането на въпросите, като бяха провокирани да посочат сами какви качества следва да притежава съдията. Така обрисуваха образа на “човека под тогата”, какъвто следва да бъде според тях. Занятието приключи с разговор за специалността “право” и възможностите за нейното упражняване в България. Участниците проявиха интерес към темата и продължиха с въпросите си и след приключване на дискусията, като останаха с очакването за следващите теми. НДТ


 


Сходни връзки

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди