изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:01 EET
КЗП: „ПОСТИГНАТОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ШВЕЙЦАРСКИТЕ ФРАНКОВЕ ДАВА РАМКАТА ЗА РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА”    
Новини„Постигнатото споразумение с банката, отпуснала повечето от ипотечните кредити в швейцарски франкове в България, е полезно за потребителите, както защото дава възможност за едно изгодно решаване на съществуващия вече с години проблем, така и защото тази възможност е налична днес, към момента”. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако допуснем, че колективните искове, които сме завели и срещу трите банки, с другите две те още са факт, бъдат успешно проведени, това означава първо повече време. И второ – дори и съдът да приеме, че тези клаузи са неравноправни, каквито ние безспорно считаме, че са, когато той се произнесе с решение, те отпадат от общите условия или от сключените с потребителите типови договори, но съдът не може да ги замести с нещо друго. Т.е. отново потребителят трябва да постига с банката съответни договорености, а според мен в най-добрия случай той пак би стигнал до това, което сега предвижда нашето споразумение. Факт е, че през изминалите години някои от потребителите са успели да превалутират тези кредити, като индивидуално са се споразумели с банката, но при предвидените в това споразумение условия, досега не е имало възможност това да бъде направено”, обясни Маргаритов.
Съгласно условията на постигнатото споразумение банката поема 80% от валутния риск, а потребителят – 20%.
„Най-трудната част от преговорите беше именно в това да убедим банката, че трябва, за да се възстанови справедливостта, да се върнем назад във времето и да вземем предвид момента, в който за първи път през годините се е вдигнал курсът на франка. Т.е. тук има едно предоговаряне, при което размерът на главницата също намалява, тъй като ако 2009г. се е получило това вдигане на курса с повече от 20%, всичко оттам нататък, което като увеличение се дължи на вдигането на валутния курс, се поема от банката”, разясни Маргаритов.  
Той акцентира върху това, че в самото споразумение банка признава, че действалите в този си вид досега клаузи са неравноправни. Това означава, че гражданите, които решат да водят дела, за да претендират обезщетение, биха могли да го представят пред съда и тези клаузи да се считат за нищожни.
Маргаритов посочи, че договорената в споразумението формула 80%-20% е залегнала в новия закон за ипотечните кредити на потребители, който влезе в сила в България от началото на октомври месец. „Занапред хората могат да бъдат спокойни, че вече на законодателно ниво такъв проблем е преодолян, защото ако се получат кредити в някаква валута, различна от лева или във фиксираното в случая към него евро, няма да съществува опасност от това при рязко покачване на курса целият валутен риск да е за сметка на потребителя”, разясни председателят.
 „За комисията това става обичайна практика и това е много полезен вариант за потребителите. Спомняте си, че по подобен начин решаваме проблема с мобилните оператори и предсрочното прекратяване на срочни договори. Имаме няколко споразумения от последните години с туроператори също за неравноправни клаузи в общите условия. Мисля, че все повече потребители, така и търговци си дават сметка, че не е необходимо да се води докрай един спор само за да се докаже коя е правата страна при положение, че можем да намерим една работеща формула, която да изчисти реалния проблем”, добави той.
Маргаритов потвърди, че екипите на комисията ще запазят активното си присъствие на пазара, като силите ще бъдат прегрупирани с оглед предстоящите празници през месец декември. „В хода на активния туристически сезон проверяваме туристическите обекти, съоръженията, ски пистите. Както и през последните сезони, ще имаме приемни, които да могат веднага да откликнат на желанията на гражданите – дали за сигнал или консултация, на тяхно разположение сме”, заключи Маргаритов. НДТ
 


Сходни връзки

КЗП: „ПОСТИГНАТОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ШВЕЙЦАРСКИТЕ ФРАНКОВЕ ДАВА РАМКАТА ЗА РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди