изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:37 EEST
10-ЧЛЕННА ДЕЛЕГАЦИЯ ПОСЕТИ ВИНЕНИЯ ФЕСТИВАЛ В БОЛГРАД    
Ред и сигурностПо покана на Българския културен център „Академик Александър Теодоров – Балан”, с. Кубей, Болградски район, до Асоциацията на българите по света в Добричка област, 10-членна делегация посети 6-ия международен винен фестивал в Болград. Същевременно това беше и празник на плодородието, на специално построени шатри се предлагаше изобилието на плодове, зеленчуци на българите и украинската кухня, собствена продукция на сирене, кашкавал, колбаси, мед и всичко, което ражда Буджака.

Богата фолклорна програма съпътстваше фестивала, бяха включени пъстра палитра от български, украински, албански и гагаузки танци. Природата също беше „милостива” на този ден. Температурите достигнаха до 15-17 градуса, което спомогна да се вдигне градуса и на пенливите вина, които се предлагаха по сергиите.
Българската група също взе участие в конкурсната програма със специално подготвени бутилки – мостри на вина от Златна Добруджа.
Разнообразна беше и програмата, която предложиха домакините на гостите от Добрич – посещение на църкви, музеи, женския манастир „Рождество Богородично”, както и празника на българската и украинска кухня на Измаил. Предвидено беше и посещение на музея - панорама на „Ген. Суворов” за освобождението на Измаил. На 13 ноември групата обходи забележителностите на град Тараклия, Молдова, твърдина на бесарабските българи. Посетихме читалище „Олимпи Панов” и театър „Смешен петък” единствен зад граница, който изнася своя репертоар на български език. Тук се включихме и в изборния ден в откритата секция за гласуване за български президент в районния съвет. Направи ни приятно впечатление, че в секцията и на площада имаше поток от българи дошли да засвидетелстват своята кръвна връзка и любов към майка България.
Прибрахме се в България заредени с българщина, окрилени че има българи и по-българи зад граница и докато ги има ще я има и България, защото не се гаси туй, що не гасне.

Стоил Стоилов - Областен председател на Асоциацията на българите по света


 


Сходни връзки

10-ЧЛЕННА ДЕЛЕГАЦИЯ ПОСЕТИ ВИНЕНИЯ ФЕСТИВАЛ В БОЛГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди