изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:20 EET
ПАК СТРОИМ ДЪРЖАВНАТА ПИРАМИДА ОТ ВЪРХА КЪМ ОСНОВИТЕ    
Коментари Сложихме последния камък на върха - избрахме си президент. И се оказа, че той е във въздуха, защото държавната ни пирамида няма основа - силна и ефективна местна власт, над която да надстрои политически партии и парламент, а заедно с тях и държавни институции. Питаме добронамерено - знаете ли кой е вашият общински съветник, който да защитава интересите на квартала, в който живеете? Няма как да знаете, защото системата е погрешна - общинските съветници се избират по листа и мнозина от тях са просто едни паткани, които не решават проблемите на квартала, а изпълняват политически и олигархични поръчки, като преди всичко грабят за себе си.

Основата на държавата започва да се гради с мажоритарен избор на общински съветници. По квартали трябва да си избираме съдебните заседатели, съдии, за да знаем кой носи вина за това, че по улиците се разхождат убийци и мародери, трафиканти на хора и наркотици, а са следствени или в затвора хора, на които не са осигурени работа, образование, здравеопазване... Трябва да се избират прокурорът, шефът на полицията, за да знаят те, че няма да ги смени по политически причини някакъв си паткан, захапал суджука на властта. Едва тогава те съвестно и без натиск биха спазвали и работили стриктно по законите на държавата. Едва тогава политическите партии ще си дават сметка кого ще представят пред избирателите. Защото провалят ли се на местно ниво с кмета, с общинския си съветник, със съдията, прокурора, шефа на полицията, ще се провалят и с кандидата си са депутат. Колко обикновени хора могат да кажат, че техният така наречен народен представител е решил конкретен проблем на квартала, на селото, на града? Бас хващаме, че нито един обикновен човек с едно или две висши образования, млад, работещ, с едно или две деца, далеч от политическите интриги, не би могъл да изброи имената на депутатите в неговата област, защо не в Добричка област, Варна, Бургас, Плевен или от който и да е областен център. Повече знаем за простотиите и кражбите им, за слагачеството им, за корупцията и незаконното им забогатяване, отколкото за добрините, които са направили, камо ли за държавническата им служба в интерес на държава и народ.

Денонощно мишлета и паткани църкат за велики дела и велики проблеми. Кълнат се във вярност на Европейския съюз и САЩ. И забравят просто да копират от тези държави най-доброто, което ги е създало и укрепило като държави, в които изтекоха над два милиона българи. Едва след като се изгради основата на пирамидата, можем да очакваме истински мажоритарен избор и на народни представители - държавници, а не паткани и лакеи на нечии интереси. Защото тогава трябва да има и закон, с който аз, ти, той и всички ние да можем да сваляме от власт същия този наш представител, който ни е изменил още в първата минута след избора ни.
Чака ни голяма бъркотия, не че сега не е хаос в България. Помислете на колко години са децата ни, които през 1990 г. за първи път имаха право да гласуват за Велико народно събрание. Съберете 18 плюс 26 и ще получите 44. Това са години на тези деца, днес мъже и жени, мнозина от които рискуваха и създадоха семейства. Огледайте се колко от тези млади хора избягаха в други държави. Огледайте се колко от тези, които останаха в държавата ни, до майки и бащи, са щастливи, имат работа, за която са учили, печелят добре и харесват управляващите страната ни.
Пирамида започва да се гради от основите. Със здрави камъни. С ум. Който не вярва, да отиде в Египет и да се увери защо хилядолетия стоят там пирамидите. И все пак да внимава, докато се диви, да не го плювне или препикае някоя камила.
Пазете се от данъкоядци.
Такъв е животът!
И накрая ми се иска да ви припомня какво пише в летописите за днешното ни време през... 805 година:

През 805 година Хан Крум разгромил Аварския каганат. И научава от пленените аварски първенци как е загинало царството им. Ето такво пише в хрониката:
"Същите тези Българи унищожили напълно Аварите. Крум запитал пленниците Авари: "От какво мислите, че загина вашият предводител и целият ви народ?" А те отговорили: "Тъй като взаимните клетви се умножиха и погубиха по-смелите и по-умните; и още, тъй като насилниците и крадците станаха съобщници на съдиите; също така и от пиянството. Тъй като виното се увеличаваше, всички станаха пияници; освен това подкупничеството, също и от търговията. Защото всички станаха търговци и се мамеха помежду си. И от това произлезе нашата гибел."

Препис от енциклопедията "Българската цивилизация" - изд. 2005 г.,
Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ПАК СТРОИМ ДЪРЖАВНАТА ПИРАМИДА ОТ ВЪРХА КЪМ ОСНОВИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди