изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:40 EEST
AFP: Почина легендарният кубински лидер Фидел Кастро /ОБНОВЯВА СЕ/    
НовиниХавана. Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст, предава AFP. Кастро е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана. "Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер" (местно време 25.11.2016), заяви в ефира на националната телевизия Раул Кастро, негов брат и президент на карибската държава.




Париж. Френският президент Франсоа Оланд заяви в събота, че ембаргото, което „наказва Куба“, трябва да бъде вдигнато веднъж завинаги след смъртта на бившия лидер на страната Фидел Кастро, предава AFP.  „По повод смъртта на Фидел Кастро аз искам отново да кажа, че ембаргото, което наказва Куба, трябва да бъде вдигнато окончателно“, отбеляза Оланд по време на срещата на върха на френско-говорещите държави в Мадагаскар.

Пекин. Фидел Кастро ще живее вечно заяви китайският президент Си Дзинпин в събота в изказване, прочетено в началото на вечерните новини по националната телевизия на страната, предава AFP. „Китайският народ загуби един добър и истински другар“, отбеляза Си. „Другарят Кастро ще живее вечно“, допълни държавният глава.

Маями. В Малката Хавана пред ресторанта „Версай“ в американския град Маями се е събрала тълпа, предава CBS News. Кубинските американци се прегръщат по улиците, това е денят, който много от тях са чакали дълго време. Те празнуват, танцуват и развяват кубински знамена.

Хавана. В събота правителството на Куба обяви девет дни на национален траур в памет на революционния лидер Фидел Кастро и съобщи, че погребение му ще се състои на 4 декември в Сантяго де Куба, предава AFP. От 26 ноември до 4 декември „обществените мероприятия и представления ще бъдат преустановени, националният флаг ще бъде наполовина спуснат на държавните сгради и военните обекти“, съобщиха властите. Кастро ще бъде погребан в историческия югоизточен град Сантяго на 4 декември след четиридневна процесия през страната.

Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро е изразил признанието си към наследството на Фидел Кастро, пише вестник The Telegraph. „Към всички революционери по света: ние трябва да продължим неговото дело“, отбеляза Мадуро в „Туитър“.

Москва. Президентът на Русия Владимир Путин е изразил съболезнования във връзка с кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро, подчертавайки, че неговото име е символ на цяла епоха в най-новата световна история, предава ТАСС. „Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член в международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел на Русия. Той даде голям личен принос за формирането и развиването на руско-кубинските отношения, на тясното стратегическо сътрудничество във всички области“, се отбелязва в съболезнователната телеграма.

Париж. Фидел Кастро олицетворяваше както „надеждите“, така и по-късно „разочарованията“ от Кубинската революция, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в събота, след като беше съобщена новината за смъртта на ветерана революционер, предава AFP. „Актьор на Студената война… за кубинците той символизираше гордостта от отхвърлянето на външното господство“, допълни Оланд, намеквайки за опълчването на Кастро срещу САЩ.

Мексико. Президентът на Мексико Енрике Пена Нието използва „Туитър“, за да изрази своята скръб във връзка със смъртта на кубинския лидер Фидел Кастро, предава FOX News Latino. Пена Нието определи лидера на Кубинската революция като „добър приятел на Мексико“, благодарение на когото отношенията между двете държави са били основани на „уважение, диалог и солидарност“.

Москва. Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро е „укрепил“ своята държава по време на „най-тежката американска блокада“, предава Интерфакс. В събота Горбачов подчерта, че „Фидел Кастро през XX век направи всичко, за да разруши колониалната система и да създаде отношения на сътрудничество“. „Фидел устоя и укрепи своята държава по време на най-тежката американска блокада, когато имаше огромен натиск срещу него и въпреки това той извади страната си от блокадата на пътя на самостоятелното независимо развитие“, отбеляза Горбачов.

Делхи. Министър-председателят на Индия Нарендра Моди изрази дълбоки съболезнования на правителството и народа на Куба във връзка със смъртта на Фидел Кастро, предава BBC. „Фидел Кастро беше една от най-емблематичните личности на XX век. Индия скърби за загубата на този изключителен приятел“, написа в „Туитър“ индийският премиер.

Хавана.
Смъртта на Фидел Кастро в петък едва ли беше изненада, предава The Mercury News. Все пак той беше на 90 г. и повече от десетилетие беше сериозно болен. Но не се заблуждавайте, смъртта на Кастро ще промени значително геополитиката на Северна Америка, особено що се отнася до отношенията на островната държава със САЩ. От 1960 г. кубинският лидер е представлявал проблем за десет американски президенти. За някои от тях като Джон Кенеди е бил далеч повече от това. И едва преди 10 г. Фидел Кастро най-накрая предаде властта на по-малкия си брат Раул. Раул Кастро обаче е живял през целия си живот в сянката на своя брат и няма неговата харизма. Едва ли той може да продължи да държи държавата изолирана от по-голямата част от света. Доказателство за това беше споразумението, сключено по-рано тази година с американския президент Барак Обама. Като така за първи път след повече от 50 г. кубинските граждани вече могат да пътуват директно до САЩ. Освен това Раул е на 85 г. и това означава, че в не толкова далечно бъдеще Куба ще има своя първи лидер след повече от половин век, който не носи името Кастро. Този ден ще бъде щастлив и не е чак толкова далеч.

Хавана. Фидел Кастро ще бъде кремиран в събота, заяви неговият брат и президент на Куба Раул Кастро, предава AFP. Малко след полунощ в петък Раул Кастро съобщи, че тленните останки на революционния лидер ще бъдат кремирани рано в събота сутринта(местно време) „в съответствие с неговата воля“.

Москва. Членът на Горната камара на руския парламент Алексей Пушков е изразил съболезнования към народа на Куба във връзка със смъртта на Фидел Кастро и е отбелязал, че лидерът на Кубинската революция ще бъде помнен от света, предава РИА Новости. „Почина Фидел Кастро. Моите съболезнования към кубинските приятели, към целия народ на Куба. Кастро беше сред групата на Великите, които промениха света. Светът ще го помни“, написа Пушков в социалната мрежа „Туитър“.

http://www.focus-news.net

БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ФИДЕЛ КАСТРО

 


Сходни връзки

AFP: Почина легендарният кубински лидер Фидел Кастро /ОБНОВЯВА СЕ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди