изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:21 EEST
СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЧАСТ ОТ ЛЕТИЩЕТО ДА СТАНЕ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ    
НовиниСлед много предложения и коментари новата наредба за символите и отличията остана да се гледа на последната за годината сесия. Според приет нов документ от Общинския съвет, се въвежда почасово и самостоятелно обучение в детските градини


Нова Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Добрич прие на заседанието си вчера Общинският съвет.  В нея се посочва, че от 5 до 15 май се извършва записване на новоприетите деца в съответното детско заведение. Документът въвежда почасово и самостоятелно обучение на децата в детските градини. Двете нови форми ще се осъществяват за отделни деца в групите за целодневна или полудневна организация, при заявено желание на родителите. В наредбата са посочени сроковете за подаване на заявления за приемане на деца, навършващи 3 години в годината за прием в първа възрастова група – от 1 март до 30 април. Списъкът на приетите деца се изнася до 5 май, а записването е от 5 до 15 май. Незаписаните в този срок деца автоматично отпадат от списъка на приетите и губят входящия номер, с който са участвали в класирането.
13 са основанията, които дават възможности за предимство при приемането. Сред тях са адресната регистрация на родителите в района на детското заведение, деца на родители студенти, деца със заболявания или от семейства с родител в инвалидност, както и за деца близнаци, деца без родители или от специализирани институции.
Съветниците приеха и промени в размера на таксите – месечната такса за детските градини се индексира с инфлационния индекс и от 52,63 лв. става 54,21 лв. Таксата за полудневно обучение е 40,66 лв, за месец. Добавя се и нова ал.4 със следното съдържание: „Посещението на децата от трета и четвърта подготвителна възрастова група в детските градини може да бъде прекъсвано с писмено заявление от родителя/настойника в рамките на общо 10 работни дни в учебно време (от 15 септември до 31 май на следващата календарна година), като за това време не се заплаща такса”. 
За да бъдат удовлетворени жилищните нужди на семейства, пострадали при наводнението през 2014 г., Общинският съвет реши да промени предназначението на осем общински жилища, от „резервни“ в такива за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, предстои да вземе Общинският съвет.  След наводнението през юни 2014 г., семейства, домовете на които са освидетелствани като негодни за обитаване, са настанени в резервни общински жилища за срок от една година. След изтичане на едногодишният срок е извършена проверка за хода на възстановяване на засегнатите жилища. Констатацията е, че възстановителните  дейности, а в някой случаи и новото строителство, не са приключили и семействата могат да продължат да обитават общинските жилища. На настанените 8 семейства са издадени нови заповеди за още една година със срок до август 2016 г. Междувременно 4 от 8-те семейства са подали документи и в момента са включени в окончателния списък за настаняване в общински жилища на граждани с установени жилищни нужди. В резервни жилища, освен пострадали от наводнението, има настанени и семейства с доказани социални или здравни проблеми. За четири от тези семейства двугодишният максимален срок за настаняване в такъв тип жилище също е изтекъл. Това са самотни възрастни с доказано тежки заболявания, многодетни семейства с един работещ родител и др. След промяната Община Добрич вече разполага с 1471 жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, 39 резервни и 7 оборотни.
Местните парламентаристи взеха решение името на изтъкнатия добруджанец и патриот Александър Друмев Сивков да носи улицата, намираща се между СУ „Св. Климент Охридски“ и храм „Св. Климент Охридски“, свързваща бул. „Русия“ и ул. „Никола Петков“.
Приета бе и актуализация на Програмата за капиталови разходи за 2016 г. и тя вече е 3 975 857 лева. Сред добавените нови годишни задачи е изграждането на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г., с годишна сума 80 000 лева. Другата е благоустрояване на междублокови пространства по ул. „Хан Тервел” на стойност 40 000 лева, които покриват частта на Община град Добрич, а останалата част, под формата на дарение за изготвяне на проект и доставка на оборудване, се предоставя от фирма. В годишните задачи са включени също модернизация на техническата база на стадион „Пионер” - с 50 000 лева общински средства, допълнително към отпуснатите 200 000 лева целева субсидия от спортното министерство. За битовата канализация по ул. „Разлог” и ул. „Вежен” средствата се редуцират до размера на дължимия аванс при определяне и сключване на договор с изпълнителя. След продължителни разисквания бе решено да се заделят 70 хиляди лева за изготвяне на инвестиционни проекти за основен ремонт на  детските градини с номера 12, 18 и 25.
След обширни дебати и много предложения бе решено Наредбата за символите и отличията на Община град Добрич да бъде разгледана, след като се вземат всички нови допълнения, на сесията през декември.
Прието бе предложението на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев за разработване на Етичен кодекс на общинските съветници. Определена бе Временна комисия, която да изготви Етичен кодекс, който да съдържа основни морални норми, които да служат като модел на поведение за общинския съветник при упражняване на правата и изпълнение на задълженията му
Общинските съветници дадоха съгласие, с 29 гласа „за” и 4 „въздържал се”, да стартира процедура за придобиване на недвижими имоти,  държавна собственост, част от бившето летище ,за изграждане на Интермодален терминал. В отговор на въпрос кметът съобщи, че след като имотът се деактува ще се търси инвеститор. НДТ






 


Сходни връзки

СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЧАСТ ОТ ЛЕТИЩЕТО ДА СТАНЕ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди