изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:40 EET
НИМХ към БАН с ексклузивна прогноза: Декември започва с голяма изненада! На Коледа - виелици! (СХЕМИ ПО ДНИ)    
Времето Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - около минус 7, а най-високите - между 9 и 14 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 70 и 120 литра на квадратен метър.







Декември ще започне със студено време, но без съществени валежи. Към 4-5-ти температурите относително ще се повишат. През периода 5-7-ти декември ще се създаде валежна обстановка.



Прогноза за първото десетдневие за района на София от accuweather.com

В по-голямата част от страната ще вали сняг, а в източните райони и Горнотракийската низина отначало ще превалява дъжд. В края на първото десетдневие валежите ще спрат. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирани от "Фокус".

През първите дни от второто десетдневие ще е без валежи. Температурите относително ще се повишат. През периода 15-20-ти декември ще преобладава облачно време и на много места ще превалява сняг. Температурите ще се понижат.



Прогноза за второто и третото десетдневие за района на София от accuweather.com

В началото на третото десетдневие валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В средата на десетдневието ще се заоблачи и на места ще превали сняг. Повишена е вероятността за валежи и през последните дни от месеца.

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието – около минус 7°, а най-високите – между 9° и 14°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 07 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 07 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 03 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 06 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 7.12 - първа четвърт, 14.12 – пълнолуние., 21.12 - последна четвърт, 29.12 – новолуние. 
Астрономическата зима започва на 21.ХII. в 12 часа и 44 минути. 

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. „поврати на топлина”. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните — от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони — от 7 до 12.
http://www.blitz.bg

 
 


Сходни връзки

НИМХ към БАН с ексклузивна прогноза: Декември започва с голяма изненада! На Коледа - виелици! (СХЕМИ ПО ДНИ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди